Ollongren houdt kritisch NAVO-rapport over krijgsmacht achter

Minister Kajsa Ollongren (Defensie). © ANP

Minister van Defensie Kasja Ollongren (D66) heeft een kritisch NAVO-rapport over de besteding van miljarden voor de krijgsmacht achtergehouden, in plaats van deze te delen met de Tweede Kamer.

Redactie

Dat meldt Zembla. In september stelde Ollongren nog dat Nederland ‘grotendeels’ voldoet aan wat de NAVO verlangt. Maar in het NAVO-rapport blijkt dat de krijgsmacht te maken heeft met ’voortdurende, significante en kwalitatieve tekortkomingen. Toch werd het rapport niet met de Kamer gedeeld noch besproken. Ondanks de nieuwe Defensienota is de NAVO dus toch niet tevreden met de keuzes van het kabinet. Daarnaast verwijt de NAVO het kabinet dat de schade van eerdere bezuinigingsrondes nog niet is goedgemaakt.

Vanuit de Kamer stelt men nu dat Ollongren een incompleet beeld heeft geschetst van de situatie. CDA-Kamerlid Boswijk stelt tegenover Zembla dat de Kamer ‘incompleet en onvolledig’ is ingelicht, aangezien ook een conceptversie van het rapport in juni niet met de Kamer is gedeeld. Het ministerie van Defensie zegt zich te beraden op een reactie.

Lees ook: Nederland onmisbaar op slagveld: ‘Oekraïne zit om onze tech te springen’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws