Timmermans bezorgd over goede afloop klimaattop: ‘Liever geen resultaat dan een slecht resultaat’

© ANP / AFP

Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans maakt zich zorgen over de afloop van de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. Hij dreigde zelfs met vertrek uit de Egyptische badplaats.

Redactie

„We moeten vooruitgang boeken, geen achteruitgang, alle ministers van de Europese Unie zijn bereid weg te lopen als we geen resultaat krijgen dat rechtdoet aan wat de wereld verwacht.”

Timmermans klaagde dat „we de afgelopen uren te weinig hebben gezien van de andere kant, we moeten ervoor zorgen dat we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden”. Hij benadrukt dat hij liever geen resultaat ziet op de klimaattop dan „een slecht resultaat”. De Eurocommissaris gaf aan dat de EU een positief resultaat wil, maar niet tot elke prijs. „We zullen geen uitkomst accepteren die ons achteruitwerpt. We moeten vooruit.”

Onderhandelingen

Timmermans denkt nog steeds dat er een goed resultaat kan komen, maar daar zullen alle partijen zich hard voor moeten inzetten. Volgens hem heeft de EU meer bewogen in de onderhandelingen dan de andere partijen en om een goede uitkomst te krijgen moeten die ook bewegen, aldus Timmermans. Hij wil namelijk „iets doen aan de klimaatcrisis”.

De gastheer en voorzitter van de klimaattop, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry zei dat er „een hoop ontevredenheid heerst”, maar dat de landen de kans moeten grijpen en tot een consensus moeten komen, ook als daar meer tijd voor nodig is. Hij beklemtoonde dat de doelstelling om de verwachte stijging van de temperatuur op aarde te beperken tot 1,5 graad nog steeds overeind staat.

Timmermans vreest zaterdag net als andere Europese afgevaardigden inclusief minister Rob Jetten dat er voorstellen op tafel liggen die de resultaten van de klimaattop vorig jaar in Glasgow afzwakken.

Jetten

Minister Rob Jetten vreest dat de klimaattop op bepaalde terreinen terugkrabbelt ten opzichte van de vorige top in Glasgow afgelopen jaar. „Ik geloof dat iedereen niet blij is met de voortgang die in de nacht is geboekt.” Het is volgens Jetten onvoldoende. Het is voor hem onaanvaardbaar dat de top in Egypte de resultaten van die in Schotland afzwakt.

Een Franse afgevaardigde op de top klaagde over voorstellen van het gastland Egypte die de vooruitgang die in Glasgow is gemaakt, zouden ondermijnen. Hij ging niet op details in maar zei dat dit voor de Europese Unie onaanvaardbaar is.

Lees ook: Timmermans: EU is klaar om klimaatbeloftes bij te stellen

De top zou vrijdag worden afgerond, maar gaat door om tot een eensgezinde slotverklaring te komen. Mogelijk komt die er later op zaterdag.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws