Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Louis van Gaal weet dat het nog veel beter moet

Louis van Gaal: „2-0 tegen de kampioen van Afrika. Dus ik kan zeer tevreden zijn.” © Getty

doha -

Louis van Gaal was vooral tevreden over de uitslag van de eerste wedstrijd van Oranje op het WK tegen Senegal (2-0). „Dit is natuurlijk een heel mooi begin. Maar ik vond het geen goede wedstrijd. Wij kunnen echt veel beter.”

Mike Verweij

Het zaadje dat Louis van Gaal maanden geleden bij zijn spelers plantte, dat Nederland een goede kans maakt wereldkampioen te worden, is ontkiemd. Dat lukte in het losse zand dat Oranje tegen Senegal voor rust en een kwartier in het tweede bedrijf was nog niet, maar toen het Nederlands elftal zijn ware aard toonde, gaven spelmaker Frenkie de Jong (assist) en uitblinker Cody Gakpo (treffer) de aanzet tot de gelukkige zege en maakte Davy Klaassen er diep in blessuretijd 2-0 van.

„Het was een heel moeilijke wedstrijd. Eigenlijk niet eens zozeer als de tegenstander de bal had, want we hebben heel weinig kansen weggegeven. Daar was ik heel blij mee”, analyseerde Van Gaal. „Maar ik was niet tevreden over ons balbezit. We waren onzorgvuldig en liepen veel te veel”, zei hij terecht.

De eerste groepswedstrijd van het Nederlands elftal op het WK in Qatar maakte duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voordat er eventueel kan worden geoogst. Al bieden de volgende tegenstanders Ecuador en Qatar volop kansen in het toernooi te groeien. Met een overwinning op zak en het (derde groeps-)duel met het zwakke thuisland in het verschiet, is plaatsing voor de knock-outfase al min of meer een feit.

Geloof

Van Gaal herhaalde de afgelopen maanden meermaals in de wereldtitel te geloven. Niet omdat Nederland de beste selectie heeft, want volgens hem zijn er betere landen. Maar wel omdat het beste team vaak met het goud aan de haal gaat. En door zo’n ploeg te smeden, hoopt hij favorieten als Brazilië, Argentinië en Frankrijk de loef af te steken. De spelers zeggen een vriendengroep te vormen, maar tegen de kampioen van Afrika was het teleurstellend om te zien dat Oranje er aanvankelijk als een kip zonder kop bij liep.

Ondanks enkele goede Oranje-aanvallen was het 45 minuten armoede troef. Natuurlijk speelt de korte voorbereidingstijd op het toernooi een rol, maar ook Van Gaal zelf had daar een aandeel in. De keuze voor de debuterende Andries Noppert, met wie de bondscoach uiteindelijk zeer in zijn nopjes zou zijn, zorgde aanvankelijk voor onrust. Niet eens zozeer door de nuchtere Fries zelf, maar wel door het feit dat de verdedigers voor Noppert hem nauwelijks durfden aan te spelen.

En ook de onverwachte basisplaats van Matthijs de Ligt werkte niet mee. De verdediger van Bayern München, die Jurriën Timber uit de basis verdreef- had tegen Senegal veel overtredingen nodig en moest dat uiteindelijk met een gele kaart bekopen. Omdat de vaak weer briljante Frenkie de Jong voor zijn doen ook nog eens opvallend veel balverlies leed, werd Oranje nooit de geoliede machine die Van Gaal voor ogen heeft.

© ANP / EPA

Dat had tevens met het sparen van Memphis Depay te maken. De aanvalsleider van Oranje speelde sinds hij eind september in Polen een hamstringblessure opliep geen minuut meer voor FC Barcelona, was fit, maar niet wedstrijdfit. Van Gaal benadrukte voor het treffen met Senegal al dat een WK langer duurt dan de groepsfase en hij geen risico met Depay zou nemen. Toch was de inbreng van de topscorer van het huidige Oranje nodig. En nadat hij in de 61ste minuut in het veld kwam voor de goedwillende, maar ongelukkig spelende Vincent Janssen ging het rap beter.

Leep balletje

„De entree van Memphis speelde een rol in de overwinning”, beaamde Van Gaal.

Met Oranje kwam het dus goed. Al moest de 2.03 meter lange Noppert zijn volledige lengte in de strijd gooien om Boulaye Dia van scoren af te houden en redde de doelman van Oranje ook knap op een hard schot van Idrissa Gueye. „Andries is gekozen vanwege zijn kwaliteiten. Eén daarvan is dat hij ballen stopt. Dat heeft hij drie keer moeten doen en heeft hij voortreffelijk gedaan”, aldus Van Gaal, die daarmee ook het venijnige schot in de korte hoek van invaller Pape Gueye aanstipte, waar Noppert een prima antwoord op had.

© Getty Images

Oranje leidde op dat moment al. Met een leep balletje stelde Frenkie de Jong de uitstekend spelende Gakpo in staat de 1-0 binnen te koppen. Nadat Depay in de achtste minuut van de blessuretijd op Chelsea-doelman Edouard Mendy was gestuit, had invaller Davy Klaassen de bal voor het intikken.

© ANP / ANP

„2-0 tegen de kampioen van Afrika. Dus ik kan zeer tevreden zijn”, straalde Louis van Gaal.

Lees ook