Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Miljoenenaankoop in Maankwartier opnieuw gedaan; Heerlen koopt kantoor voor de tweede keer, maar nu voor minder geld

Het pand in het Maankwartier dat door de gemeente voor de tweede keer gekocht is. © Luc Lodder

Heerlen -

Met de aankoop van het stadskantoor in het Maankwartier voor acht miljoen euro is de gemeente nu écht eigenaar van het gebouw waarin het UWV gevestigd is. Het is de tweede keer dat de gemeente het pand koopt, nadat de rechter de vorige aankoop voor elf miljoen euro nietig verklaarde.

Frank Benneker

Met de nieuwe aankoop van het stadskantoor geeft de gemeente uitvoering aan een uitspraak van het gerechtshof uit 2021. Het hof oordeelde dat er bij de verkoop van het stadskantoor in het Maankwartier sprake was van staatssteun.

Taxatie

In 2014 kocht de gemeente 5700 vierkante meter kantoorruimte van Maankwartier BV, die daarna aan het UWV werden verhuurd. Daarvoor betaalde Heerlen bijna elf miljoen, waar taxateurs het kantoor op een waarde van pakweg zeven miljoen schatten.

Jos van de Mortel, namens Metroprop eigenaar van meerdere winkel- en kantoorpanden in Heerlen, vindt dit ongeoorloofde staatssteun en stapte naar de rechter. Nadat hij van de rechtbank Limburg ongelijk kreeg, stelde het hof hem in hoger beroep wel in het gelijk. De koopovereenkomst werd nietig verklaard.

Lees ook: Overwinning Jos van de Mortel valt Heerlen rauw op het dak: miljoenenaankoop in Maankwartier ongeldig verklaard

Daardoor moesten de gemeente en Maankwartier BV, destijds een bedrijf van projectontwikkelaar Jongen dat inmiddels onderdeel is van bouwconcern VolkerWessels, een nieuwe koopovereenkomst opstellen. Die is inmiddels vastgesteld. De onafhankelijke taxateur Cushman & Wakefield stelde de waarde van het gebouw vast op acht miljoen euro.

Lees ook: Jos van de Mortel schikt met Heerlen, nu koop kantoor in Maankwartier voor elf miljoen euro is ontbonden

Voor datzelfde bedrag is het kantoor nu verkocht. Voor de tweede keer, en voor een slordige drie miljoen euro minder. Wethouder Jordy Clemens (Centrumontwikkeling, SP) laat weten dat de gemeente bewust niet tegen het vonnis in cassatie is gegaan. „Het bewandelen van dit pad naar een oplossing had voor de partijen dan ook de voorkeur boven een jarenlang durend en kostbaar juridisch debat. Door gezamenlijk door één deur te blijven gaan is de oplossing tot stand gebracht.”

Onrechtmatige daad

Vastgoedeigenaar Jos van de Mortel zet vraagtekens bij de uitvoering van het vonnis. „Ik heb de stukken vluchtig bekeken en kan nog geen inhoudelijke reactie geven. Maar na eerste lezing vind ik de afhandeling nogal vreemd. De gemeente heeft een onrechtmatige daad gepleegd, kan dat in de boeken rechtzetten en het er verder bij laten zitten. Het komt op mij over alsof iemand die voor diefstal is veroordeeld alleen wat hij gestolen heeft terug hoeft te geven, zonder verdere consequenties. Maar op dat punt laat ik me graag adviseren door een advocaat.”

Lees ook