NK wielrennen keert na tien jaar terug in Limburg, komend jaar in Sittard-Geleen

Renners onderweg tijdens het laatste NK in Limburg in 2013. © ANP / ANP

Sittard-Geleen -

Het NK wielrennen op de weg wordt volgend jaar verreden in Sittard-Geleen. Van vrijdag 23 tot zondag 25 juni strijden alle categorieën bij de vrouwen en mannen om de nationale driekleur tijdens de wegwedstrijd. Voor het eerst sinds 2013 komt het NK weer richting Limburg.

Tom van der Wilt

De aankondiging hing al even in de lucht, maar was lang niet definitief. Al in 2020 stelde de gemeente Sittard-Geleen zich kandidaat voor het NK van 2022, maar door de coronapandemie besloot wielerbond KNWU dat de VAM-berg in Drenthe ook dit jaar nog gastheer mocht zijn, om ook een editie met publiek te kunnen organiseren. Daarom werd de kandidatuur van Sittard-Geleen met een jaar opgeschoven. Die is nu dus alsnog beloond. Het contract bevat alleen de editie van 2023. Over daaropvolgende jaren is nog geen beslissing genomen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De specifieke kenmerken van het parcours zijn nog niet bekendgemaakt. Wel rijden de renners eerst een lus door Zuid-Limburg voordat de finale op een lokaal circuit door Sittard wordt verreden. Ook over de start en-finishplaats wordt ook nog nagedacht. In het parcours zijn volgens de gemeente diverse beklimmingen opgenomen, maar welke dat precies zijn, is ook nog onduidelijk. De gemeente stelt wel als voorwaarde dat de route voor zo weinig mogelijk (verkeers)overlast zorgt.

„Blij voor onze stad en de wielersport. Een evenement van deze aard en omvang past heel goed bij het sportieve karakter van Sittard-Geleen, waar we de actieve wielersporter dankzij het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard en Wielerbaan Glanerbrook al veel te bieden hebben. We hopen er in het laatste weekeinde van juni een wielerfeest van te maken voor deelnemers, supporters, tv-kijkers en niet te vergeten onze inwoners”, aldus sportwethouder Andries Houtakkers.

Er werd voor het laatst in 2013 een nationaal kampioenschap verreden in Limburg. Toen was Johnny Hoogerland op een zware omloop rondom Kerkrade de beste. De afgelopen drie jaar was de VAM-berg in het Drentse Wijster plaats van handeling.

Gerelateerde berichten

Ander nieuws