Amerikaanse basis in Syrië getroffen door raketten

Ter illustratie. © ANP / AFP

Een Amerikaanse patrouillebasis in Syrië is vrijdagavond getroffen door een raketaanval, meldt Centcom, het commandocentrum van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat zich richt op het Midden-Oosten. Niemand raakte gewond en er is ook geen schade aan de basis nabij al-Shaddadi in het noordoosten van Syrië.

Redactie

Of en hoeveel Amerikaanse soldaten zich op dit moment in al-Shaddadi bevinden is niet duidelijk. Centcom meldt dat de raketaanval was gericht op „coalitietroepen”, waar de Syrisch-Koerdische strijdgroep SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten) er waarschijnlijk een van was. Deze groepering wordt gesteund door de VS en vond volgens de verklaring van Centcom ook nog een derde raket die niet werd afgevuurd.

„Dit soort aanvallen brengen niet alleen coalitietroepen maar ook burgers in gevaar”, aldus een Centcom-woordvoerder, die vreest voor de „zwaarbevochten stabiliteit in de regio.”

Het Amerikaanse ministerie maakt niets bekend over wie er achter de raketaanval zou zitten. Duidelijk is wel dat de situatie in de regio gespannen is sinds ruim een week geleden een drukke winkelstraat in het Turkse Istanbul getroffen werd door een bomaanslag. Turkije begon vervolgens een offensief in het noorden van Syrië en Irak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws