Hute-te-tuut (79) over Sinterklaas en andere nepperds

Ruth Schouwenberg. © Jos Verbong

Ruth Schouwenberg

Sinterklaas is jarig en dat gaan we vieren. Tot mijn grote spijt niet met grappige surprises en flauwe gedichten, ik ben namelijk de enige binnen ons gezin die dat nog leuk vindt. Jammer, dan houden we het maar simpel met enkele cadeautjes voor de diepgelovige kleinkinderen en een envelopje, pssst, niet verder vertellen, is een verrassing, voor de grote niet-gelovige kinderen. Tussen de bedrijven door brengen we een bezoekje aan de enige echte Sinterklaas in de Gonzobar. Tenminste, ik ga ervan uit dat het geen nepperd is. Daarna ‘doen’ we thuis wat hapjes, drankjes, chocoladeletters, pepernoten en komt er ‘nem boekmán met piép op tafel. Zalig, zo’n snee krentenbrood met diék de gôi-je bôtter, kan ik me nu al op freuen.

November, december, altijd drukke maanden. Onze agenda staat vol, heel wat voller dan vorig vervelend coronajaar. Sintermerte, bioscoop, brunch, concerten, het kan allemaal weer. Verjaardag kleinkinderen, verjaardag van mijn eigen Goedheiligman die gisteren, echt waar, 70 is geworden, het omstreden WK- voetbal en als klap op de vuurpijl, voordat het vuurwerk überhaupt losbarst, een 5 daagse all-in reis met onze gezellige vriendenclub naar het Moezelgebied. All-in, de reissom hebben wij er met twee dagen uit…proost!

Van al die leuke activiteiten krijg ik energie en daar bovenop nog eens die compensatie, dank u Sinterklaasje, het kan niet op, geen (Es)sent te veel! Volgend jaar zien we wel weer verder, voor nu hebben we dus nog heel wat op het programma eer de nep-kerstboom zijn intrede doet in onze huiskamer.

Over kerstbomen gesproken, de eerste compleet opgetuigde exemplaren heb ik begin november al gespot bij het stiekem naar binnengluren tijdens mijn wandelingetjes. Persoonlijk vind ik dat erg vroeg, maar goed, ieder zijn eigen lol. Wij zouden de kerstboom het hele jaar door kunnen laten staan, omdat we sinds kort een echte nepperd hebben. Hij (of zij) is werkelijk niet van een luxe Nordmann te onderscheiden, krijgt z’n nep-dennengeur uit een milieuonvriendelijke spuitbus, ruuzelt niet en nog een pluspunt, slechts 15 euro bij de kringloop, éénmalig. Mijn eigen Goedheiligman had het ding al in de kofferbak liggen voordat ik me nog zou kunnen bedenken. Hupsakee, gauw mee, eindelijk af van zijn jaarlijkse zoektocht naar dé perfecte boom die na plaatsing toch altijd ietwat scheef en kaal bleek te zijn.

Wat een ge-nep: Nep-Sint, nep-Piet, nepboom, nep-WK, nep-nieuws, geniet maar van de ‘echte cadeautjes’ die op je pad komen.

Ruth Schouwenberg-Dings

Reacties: schouwdings@hetnet.nl.

Meest gelezen

Venlo

Gemeenteberichten