Energierekening nog hoger door stijging transportkosten

© De Telegraaf

Maastricht -

Huishoudens gaan volgend jaar gemiddeld een tientje per maand meer betalen voor de transportkosten van hun stroom en gas. Marktwaakhond ACM heeft de verhogingsvoorstellen van TenneT en de regionale netbeheerders voor 2023 goedgekeurd.

Willemijn van Benthem

Een deel van het gas en de elektriciteit gaat tijdens het transport verloren en netbeheerders moeten dat aanvullen tegen de huidige duurdere energieprijzen. De ACM is zich er van bewust van dat de stijgende tarieven op een ongelukkig moment komen. Bestuurslid Manon Leijten noemt ze niettemin ‘noodzakelijk’: „We hebben de voorgestelde tarieven getoetst aan de hand van de methodiek die netbeheerders prikkelt tot efficiency en die ruimte biedt voor investeringen in de energietransitie. Omdat de tarieven hieraan voldoen keuren we ze nu goed.”

Compenseren

Leijten zegt dat netbeheerders hogere kosten maken door de hoge energieprijzen. „Ze moeten extra investeringen doen om hun netten te verzwaren voor elektrificatie in het kader van de energietransitie.” De kosten daarvan gaan voor de baat uit en worden over meerdere jaren uitgespreid. Een deel daarvan belandt nu al in de tarieven.

Waakhond

De ACM stelt jaarlijks de tarieven van netbeheerders vast omdat huishoudens en bedrijven niet zelf kunnen kiezen van welk bedrijf zij transportdiensten afnemen. De ACM baseert de tarieven op de efficiënte kosten inclusief een redelijk rendement. De waakhond zorgt er zo voor dat netbeheerders voldoende inkomsten hebben om noodzakelijke investeringen te doen. Anderzijds zorgt de ACM ervoor dat de tarieven van netbeheerders niet hoger zijn dan redelijk, en prikkelt zij netbeheerders om zo efficiënt mogelijk te werken.

Lees ook: Alarm om branden in Limburg, mensen verwarmen op levensgevaarlijke manieren hun huis: ‘Het is vragen om problemen’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws