Regels bijstand versoepeld: tot 1200 euro aan giften

© ANP / ROEL BURGLER

De regels voor mensen in de bijstand worden versoepeld. Ze mogen vanaf juli 2024 tot 1200 euro aan giften krijgen. En hun bijverdiensten worden niet meteen afgetrokken van de uitkering.

Redactie

Dat maakt minister Schouten (Armoedebeleid) maandagavond bekend. Ze broedde al langer op een versoepeling van de bijstandsregels en geeft daar nu invulling aan.

Een van de veranderingen is het schrappen van wat Schouten een ‘boete op compassie’ noemt. Het gaat om kleine giften die mensen krijgen om met hun beperkte budget rond te komen, zoals een tas boodschappen. Ze mogen nu maximaal 1200 euro aan giften per jaar krijgen, zonder dat dat ten koste gaat van hun uitkering.

Hetzelfde geldt voor het bijverdienen. Daarvoor gelden nu verschillende regels voor verschillende groepen, maar dat wordt gelijk getrokken. Iedereen mag tot 15 procent van de uitkering bijverdienen, zonder dat die inkomsten van de bijstand worden afgetrokken.

Daar vallen inkomsten uit het verkopen van spullen, bijvoorbeeld via Marktplaats, straks helemaal niet meer onder, zegt Schouten. Geld dat mensen op deze manier verdienen, hoeft helemaal niet met de uitkering verrekend te worden, tenzij het een ‘structureel en bedrijfsmatig karakter’ krijgt.

De veranderingen gaan als het aan Schouten ligt vanaf juli 2024 in, maar de Tweede Kamer moet er nog wel groen licht voor geven.

Noodfonds

Schouten komt daarnaast maandag met een energie-noodfonds. Het is een onderdeel van de maatregelen tegen de stijgende energienota, met als voornaamste maatregel het prijsplafond. Het kabinet hoopt daarmee al de meeste mensen uit de brand geholpen te hebben.

Maar mocht het toch misgaan, is er nog het fonds voor noodgevallen. „Het gaat dan om huishoudens met een laag of middeninkomen en een hoge energierekening, voor wie alle mogelijkheden van maatschappelijk verantwoorde incasso zijn uitgeput”, meldt het kabinet, dat 50 miljoen euro vrijmaakt.

Het fonds is bedoeld voor mensen die maximaal 200 procent van het bruto sociaal minimum verdienen: zo’n 3500 euro per maand voor een echtpaar of 2500 euro voor een alleenstaande. Zij moeten dan minstens 13 procent van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws