Inflatie daalt flink naar 11,2 procent, ook rem op prijzen in Europa

© ANP/HH

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Redactie

Het dagelijks leven werd deze maand 11,2 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. In oktober stegen de consumentenprijzen nog met 16,8 procent op jaarbasis.

De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. De hogere energiekosten werken ook door in de voedselprijzen. Niet alleen in Nederland maar in de hele eurozone betalen consumenten meer voor hun dagelijkse boodschappen. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank waarschuwde eerder deze week nog dat de inflatie waarschijnlijk nog niet over de piek heen is.

Rente

De ECB heeft de rentes al meerdere keren verhoogd om de inflatie terug te brengen richting de 2 procent. In december zal de rente in de eurozone naar verwachting opnieuw worden opgeschroefd.

Lees ook: ABN Amro voorspelt guur weer in de winkelstraat in 2023

Het inflatiecijfer volgens de geharmoniseerde, Europese methode valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt later. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.

Europa

In Europa is de inflatie ook lager uitgekomen Het dagelijks leven in de eurozone is deze maand 10 procent duurder geworden, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. Daarmee lijkt het tempo waarin de consumentenprijzen stijgen in het eurogebied wat te zijn afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In oktober kwam de inflatie in de eurozone nog uit op een record van 10,6 procent op jaarbasis.

Het is voor het eerst in anderhalf jaar dat de inflatie niet verder oploopt. Het inflatiecijfer viel ook iets lager uit dan de 10,4 dollar waar economen in doorsnee rekening mee hadden gehouden. Ten opzichte van oktober waren consumenten en bedrijven 0,1 procent goedkoper uit, terwijl was gerekend op een toename van 0,2 procent.

De afkoeling van de inflatie komt vooral doordat benzine en diesel goedkoper zijn geworden ten opzichte van een maand eerder. Ook de gas- en elektriciteitsprijzen zijn wat aan het dalen. De energieprijzen zorgen desondanks nog altijd met afstand voor het grootste deel van de geldontwaarding. Ook de prijzen voor voeding, alcohol en tabak gingen opnieuw omhoog.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws