Spanje kruipt door oog van de naald, maar plaatst zich toch voor achtste finales van WK

Spanje heeft het nipt gered. © ANP/HH

Een knotsgekke avond op het WK voetbal in Qatar. Spanje dreigde donderdagavond uitgeschakeld te worden, maar ontsnapte aan een roemloze aftocht. De ploeg van Luis Enrique verloor van Japan: 1-2, maar plaatste zich wel als tweede voor de knock-outfase. Door de overwinning op de Spanjaarden zijn de Japanners door als groepswinnaar en is het doek gevallen voor Duitsland.

Redactie

Er leek voor Spanje weinig aan de hand, want al na tien minuten spelen opende Alvaro Morata de score. Hij kopte zijn land op een 1-0 voorsprong. Dat was ook de ruststand.

Na de thee draaiden de Japanners het duel compleet om. Het was Ritsu Doan die voor de gelijkmaker tekende. Japan denderde door en amper een paar minuten na de gelijkmaker ging de ploeg verrassend aan de leiding. In eerste instantie leek de goal afgekeurd te worden omdat de bal achter was geweest, maar de VAR oordeelde anders en keurde het doelpunt toch goed: 2-1 voor Japan.

Verrassend

Doordat Costa Rica in de andere groepswedstrijd uit de poule van Spanje en Japan verrassend op voorsprong was gekomen tegen Duitsland, was Spanje virtueel uitgeschakeld net als Duitsland. Donkere wolken dreigden zich samen te pakken voor de Spanjaarden, maar de Duitsers maakten gelijk tegen Costa Rica en dus was Spanje weer virtueel door.

De formatie van Luis Enrique wilde echter niets liever dan ’gewoon’ een resultaat halen en het heft in eigen hand nemen. En dus zocht Spanje naar een opening in de Japanse defensie, maar een gaatje werd niet gevonden. Maar doordat Duitsland uiteindelijk van Costa Rica won, is Spanje toch geplaatst voor de achtste finales.

Lees ook: Nieuw WK-drama voor Duitsland, net als in 2018 is de groepsfase het eindstation

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws