‘Maar twee spelers van Duitsland stonden achter protest bij teamfoto’

De bewuste ’protestactie’. © ANP/HH

Op het WK in Qatar moesten de Duitsers al na de voorronde - net als in 2018 - het WK verlaten. Naast de zwakke sportieve prestaties, zorgde vooral het debat rond de OneLove-band voor veel discussie. Duitsland besloot voor de eerste WK-wedstrijd tegen Japan (1-2) op de teamfoto als statement met de hand voor de mond op de foto te gaan. Nu blijkt volgens Duitse media dat maar twee spelers achter dit initiatief stonden.

Redactie

Voorafgaand aan het toernooi had de Duitse bond met zes andere landen (zoals Nederland) afgesproken om de OneLove-band te dragen tijdens het toernooi. Kort voor de start van het WK dreigde de FIFA echter met gele kaarten als de band daadwerkelijk op het veld werd gedragen. En dus gingen deze zelfde landen toch voor gaas en uiteindelijk demonstreerde het Duitse nationale team op de teamfoto door de spelers hun mond te bedekken.

Blijkbaar was een groot deel van Die Mannschaft helemaal niet in de stemming om dit gebaar te maken, zo weet ARD te melden. Volgens info van de Duitse zender wilden alleen doelman Manuel Neuer en middenvelder Leon Goretzka het gebaar bij de foto maken. De rest van het elftal had liever niets gedaan.

Niets ondernemen

Volgens Bild waren Neuer en Goretzka de drijvende krachten achter de discussies en waren er een paar die andere dingen nog voorstelden. Maar andere spelers zouden juist helemaal tegen zijn geweest om ook maar iets te ondernemen.

Bij de ’hand voor de mond’-actie was Joshua Kimmich ook voorstander, waar de andere spelers kritisch zouden kijken naar de discussie. Ze zouden het vooral een vervelende afleiding vinden en voelden zich onder drukgezet.

Volgens ARD-expert Thomas Hitzlsperger (40) speelden het protest en het voortdurende debat over politieke kwesties een aanzienlijke rol bij de uitschakeling op het WK. „Ik denk dat de spelers er uiteindelijk te veel mee te maken hebben gehad en dat was niet gunstig. Maar je moet ook zeggen dat geen enkele speler het ooit als alibi heeft gebruikt en dat vond ik heel, heel goed.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws