Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Maasgouw onderzoekt of dorpskermis nog wel van deze tijd is

Kermis in coronatijd in Wessem. © Jan-Paul Kuit

Maasbracht -

Iedere kern een eigen kermis of jaarlijkse één grote op een centrale plaats? De gemeente Maasgouw stelt inwoners die vraag nu de kosten oplopen en de animo afneemt.

Rob Stikkelbroeck

Het is geen vraag die kermiswethouder Tim Snijckers graag wil stellen aan de burger. Maar hij is wel benieuwd naar de mening van inwoners over de kermis, met name in kleine kernen. De kosten voor het jaarlijkse vertier van een paar dagen lopen namelijk op. En dat terwijl de animo onder de bevolking lijkt te dalen.

Lees ook: Limburgs grootste kermis in Weert draait op volle toeren, de stroomrekening is voor de gemeente

De gemeente Maasgouw was al eerder van plan om het kermisbeleid tegen het licht te houden. Corona gooide echter roet in het eten, waardoor kermissen de afgelopen twee jaar niet of in afgeslankte vorm doorgingen. Nu de kermissen dit jaar weer konden worden gehouden, is het voor Maasgouw tijd voor een evaluatie.

Mening

„Veel mensen hebben geen besef van de kosten van een kermis”, zegt Snijckers. „Dat zijn niet alleen de kosten van de standplaats of de stroom, maar ook van verzekeringen. Als er ergens iets bij een schietkraam gebeurt, dan heeft dat gevolgen voor de verzekeringspremie van alle schietkramen. In Maasgouw betaalt de gemeente de stroomkosten en wordt geen pacht gerekend. Die kosten lopen op, maar het is ook de vraag of exploitanten nog wel naar de kleinere kernen willen komen als daar de inkomsten teruglopen. Dan moet je je afvragen of je in iedere kern nog een kermis wilt of dat één grote kermis beter is. Zelf heb ik hier overigens nog geen mening over gevormd, ik wil graag weten hoe de inwoner erover denkt.”

Omliggende gemeenten als Roerdalen en Leudal zien uiteraard ook de kosten stijgen, maar daar is nog geen discussie ontstaan over het kermisbeleid. Ook in deze gemeenten betaalt de gemeente de energiekosten. „Wij betalen deze kosten omdat, als kermisexploitanten deze zelf moeten betalen, er helemaal geen animo meer is om naar de kleine dorpen te komen”, aldus een gemeentewoordvoerder van Roerdalen. Haar collega in Leudal stelt dat kermisexploitanten tegenwoordig meer duurzame installaties hebben, wat de kosten drukt.

Lees ook