Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Omwonenden boos: ‘Inspraak over uitbreiding asielzoekerscentrum Sweikhuizen is aanfluiting’

Omwonenden zijn tegen de uitbreiding van asielzoekerscentrum Sweikhuizen, mede omdat daarvoor de natuur rond het gebouw zou worden aangetast. © Stefan Koopmans/archief de Limburger

Sweikhuizen/Spaubeek -

Omwonenden zijn boos over het gebrek aan overleg over het plan om het asielzoekerscentrum bij Sweikhuizen uit te breiden. Volgens de politiek moet de inspraak nog op gang komen.

Geertjan Claessens

De bewoners van negen huizen aan de Oude Kerk in Spaubeek dringen aan op een gesprek met de politiek in Beekdaelen, maar krijgen naar eigen zeggen niet of nauwelijks reactie. Ze vinden het schandalig dat niet vooraf met hen is overlegd over het voorstel het asielzoekerscentrum (AZC) Moorheide in Sweikhuizen met honderd plaatsen uit te breiden. Dat is bedoeld als compensatie voor het sluiten van de tijdelijke opvang op de voormalige legerbasis in Schinnen, afgelopen maand.

Lees ook: Buren boos om uitbreidingsplan asielzoekerscentrum Sweikhuizen: ‘Waarom is ons niets gevraagd?’

Afschuiven

Het AZC ligt dicht bij de Oude Kerk. Volgens de bewoners schuift de politiek in Beekdaelen de lasten af op de bewoners van de buurgemeente. „De inspraak is een aanfluiting, een ver van mijn bed show”, zegt een van de bewoners, die vanwege hun privacy anoniem willen blijven. Volgens de bewoners gaat de uitbreiding van Moorheide ten koste van woongenot, natuur en rustzoekers.

Lees ook: ‘Uitbreiden asielzoekerscentrum Sweikhuizen kost een jaar’

Vooraf

CDA-fractieleider Twan Schevers erkent dat het wellicht beter was geweest vooraf met omwonenden te praten. Zijn fractie ging ervan uit dat ze door de sluiting van de noodopvang de onrust voor de omwonenden daar kon wegnemen, en dat uitbreiding van het AZC acceptabel was. Al beseft Schevers ook dat hij niet bij alle inwoners (ook van buurgemeente Beek) de handen op elkaar kan krijgen. Hij dringt aan op goede inspraak, zo liet hij de bewoners van de Oude Kerk weten.

Lees ook: Doek valt voor noodopvang Schinnen, asielzoekerscentrum Sweikhuizen uitgebreid

Grote haast

Hugo Schaffrath (Vernieuwingsgroep) stelt dat hij wel met die bewoners heeft gesproken. Dat kon niet voor de bespreking van de uitbreiding van het AZC, omdat daar grote haast bij was. Er is volgens Schaffrath nog niets besloten. En mede vanwege de natuur is het onzeker of de uitbreiding kan doorgaan. De gemeente Beekdaelen stelt dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de inspraak start als de uitbreiding concreet wordt.

Lees ook