Portugal wervelt met Ronaldo als invaller langs Zwitserland en gaat naar kwartfinale

Reserve Cristiano Ronaldo juicht mee na weer een treffer van Portugal. © ANP/HH

De Portugese bondscoach Fernando Santos stak zijn nek uit door niemand minder dan Cristiano Ronaldo te passeren voor de achtste finale van het WK tegen Zwitserland. De beslissing pakte geweldig uit. Portugal overklaste Zwitserland (6-1), bereikte voor het eerst sinds het WK 2006 de laatste acht op een wereldkampioenschap en Ronaldo’s vervanger Goncalo Ramos tekende voor een hattrick.

Jeroen Kapteijns

Dat was sinds 1990, toen de Tsjech Tomas Skuhravy dat ook presteerde, niet meer voorgekomen in de knock-outfase van een WK.

Waar zijn grote rivaal Lionel Messi dit toernooi nog stevig zijn partijtje meeblaast bij Argentinië, lijken voor de twee jaar oudere Ronaldo ook bij de nationale ploeg de nadagen van zijn carrière aangebroken. Nadat de 37-jarige man van Madeira dit seizoen bij Manchester United door toedoen van Erik ten Hag al op de bank terecht was gekomen, is die pijnlijke behandeling hem nu ook ten deel gevallen bij Portugal, waar hij altijd zo stevig aan de touwtjes trok.

Cristiano Ronaldo verbijt zich op de bank. © ANP/HH

Een duik in de statistieken leert hoe uitzonderlijk de reserverol van Cristiano Ronaldo is. Onder het bewind van Santos was de vedette in 76 van de 79 duels die hij speelde basisspeler en aanvoerder. Alleen bij twee kwalificatieduels was Ronaldo invaller en eerder dit jaar in de Nations League-wedstrijd tegen Spanje.

Vervanger Ramos maakt hattrick

Ronaldo maakte een slechte beurt bij Santos door misbaar te maken na zijn wissel tegen Zuid-Korea en was bepaald niet op dreef in de groepsfase, al maakte hij tegen Ghana wel een goal vanaf de strafschopstip. Kenmerkend voor het ego-gedrag van de Portugese vedette was dat hij Bruno Fernandes nog een goal probeerde af te snoepen. En dan is er nog de voortdurende onrust rond Ronaldo, eerst door de Piers Morgan-interviews, waarmee hij een vertrek bij Manchester United forceerde, en de laatste dagen rondom de megadeal met het Saoedische Al-Nassr.

Santos werd bevestigd in zijn gelijk, want Ronaldo’s vervanger Goncalo Ramos van Benfica speelde een voortreffelijke wedstrijd en zette de sterk spelende Portugezen al in de 17e minuut op voorsprong door een wereldgoal. De 39-jarige Pepe kopte de 2-0 binnen en werd daarmee de oudste doelpuntenmaker ooit in de knock-outfase van een WK.

De 39-jarige Pepe maakt de 2-0. © ANP/HH

Invaller Ronaldo denkt te scoren

De hele Portugese bank stoof bij de eerste twee goals naar de doelpuntenmakers en ook Ronaldo kon niet achterblijven al was hij wel de laatste in de rij die zich in de groepsknuffel mengde. Op het moment dat hij zich na rust ging warmlopen, werd dat met gejuich begroet door het Lusail Stadion en even later werd zijn naam verlangend gescandeerd door het publiek, dat de vedette aan het werk wilde zien.

Op het moment dat Ronaldo onder luid applaus in het veld kwam, stond het al 5-1 en had zijn concurrent Ramos er nog twee bij geprikt en ook linksback Raphaël Guerreiro het doel getroffen. In de twintig minuten dat hij speelde, dacht Ronaldo er nog 6-1 van te maken, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Gezien de topvorm van zijn concurrent moet CR7 er ernstig rekening mee houden dat hij ook in de kwartfinale tegen Marokko een reserverol krijgt toebedeeld.

Lees ook: Video: Ook in Weert, Roermond en Venlo gaan Marokkaanse voetbalfans feestend de straat op na overwinning op Spanje

In blessuretijd krulde invaller Rafael Leao de bal nog in de verre bovenhoek, om het leed van de Zwitsers nog erger te maken: 6-1.

Gerelateerde berichten

Ander nieuws