Gas duurder door koud weer en meer concurrentie China

© ANP

AMSTERDAM
ANP/BLOOMBERG

De gasprijs is woensdag weer gestegen als gevolg van het koudere weer in grote delen in Europa, maar ook door de toenemende concurrentie op de gasmarkt door China.

Dat laatste heeft te maken met de versoepeling van de coronaregels in het Aziatische land. Daardoor neemt de vraag naar brandstoffen toe. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs woensdagochtend met dik 3 procent tot 143,25 euro per megawattuur gas. Eerder was al bekend dat met name in noordelijk Europa meer wordt gestookt nu de temperaturen onder het vriespunt zakken. Ook de komende twee weken zal het koud blijven, zo laten weersvoorspellingen zien.

Ondertussen versoepelt China meer en meer strenge coronamaatregelen, waarmee Chinezen ook wat meer bewegingsruimte krijgen. Daarmee zal China ook actiever worden op de gasmarkt.

Met het wegvallen van gasstromen uit Rusland als gevolg van de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne en de tegenreactie van Moskou is Europa afhankelijker geworden van de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Juist op die markt zal Europa meer concurrentie krijgen. Ook omdat in China de temperaturen dalen en de vraag naar gas en kolen toeneemt. Tot nu kwam de beperktere gasvraag uit China Europa goed uit.

De Europese gasvoorraden zitten vooralsnog goed vol. Maar het risico blijft bestaan dat een koudegolf ervoor zorgt dat dit snel anders wordt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws