‘Limburgse gemeenten kwetsbaarst voor criminaliteit’

© ANP / ANP

Heerlen -

Gemeenten in Zuid-Limburg lopen volgens onderzoek van RTL Nieuws de grootste kans om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen.

Redactie

De gemeente Heerlen staat op nummer 1 in de ranglijst van de donderdag gepubliceerde Onderwereldkaart, een onderzoek van RTL naar de kwetsbaarheden van Nederlandse gemeenten voor zogeheten ondermijnende criminaliteit. Kerkrade staat op nummer 2, gevolgd door Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Schiedam.

Heerlen blijkt op tal van gebieden kwetsbaar voor criminelen. Volgens RTL Nieuws telde de politie in de eerste tien maanden van dit jaar 131 zaken van drugshandel en 48 zaken van wapenhandel. Daarnaast is bijna 5 procent van de panden in de stad in bezit van een eigenaar met een strafblad en loopt 1 op de 15 jongeren een verhoogd risico om in de drugscriminaliteit te belanden. In Heerlen kampt 1 op de 8 huishoudens met problematische schulden.

Het is voor het eerst dat RTL Nieuws de Onderwereldkaart publiceert. De analyse maakt voor gemeenten inzichtelijk waar ze kwetsbaar zijn. Het onderzoek helpt inwoners en bedrijven om signalen te herkennen van bijvoorbeeld witwassen of andere invloeden van de onderwereld op de bovenwereld. Bepaalde signalen voor ondermijning, zoals het aantal kwetsbare jongeren en de handel in wapens, worden meer gezien in steden. In kleinere gemeenten zijn drugsverdachten vaak familie van elkaar, toont het onderzoek aan.

Roel Wever niet verrast

Burgemeester Roel Wever zegt tegen RTL niet verrast te zijn dat zijn gemeente Heerlen de ranglijst aanvoert. „We liggen hier aan de grens, die het criminelen mogelijk maakt om over en weer te gaan. En we hebben met grote sociale problematiek te maken die nog steeds het gevolg is van de mijnsluiting. De derde generatie werklozen, dan krijg je dit soort moeilijkheden.”

Opvallend is het aantal Limburgse gemeenten in de top 10. Sittard-Geleen staat op 7, Brunssum op 9 en Roermond op de tiende positie. De Limburgse gouverneur Emile Roemer zegt zich grote zorgen te maken. „Met 80.000 onbewaakte grensovergangen is het heel gemakkelijk om hier ondermijning te organiseren en ook heel vlot weer weg te zijn zonder gepakt te worden. Er moet politie bij, de rechterlijke macht moet versterkt worden, de recherche moet versterkt worden. Anders kunnen we die problemen echt niet aanpakken. Dit kan Limburg niet alleen”, zegt Roemer tegen RTL Nieuws.

Lees ook: Agenten jagen in Heerlen op honderd tieners in overalls tijdens eigen versie van tv-hit Hunted: auto’s, motoren, drones en paarden worden ingezet

Meest gelezen

Gemeenteberichten