Fors meer faillissementen in het midden- en kleinbedrijf

Het aantal particuliere beveiligingsbedrijven steeg in een jaar van 6528 naar 9224.  © Luc Lodder

DEN HAAG -

Het aantal bedrijven dat failliet is verklaard in de maand november ligt fors hoger dan een jaar eerder, met name in het midden- en kleinbedrijf.

ANP

Dat blijkt uit het maandrapport van de Kamer van Koophandel (KVK), waarin ook staat dat de beveiligingsbranche nog stug doorgroeit.

In totaal gingen in november 176 bedrijven failliet, tegen 124 een jaar eerder. Daarmee ligt het aantal faillissementen wel 5 procent lager dan in oktober, al stijgt het aantal faillissementen onder mkb-bedrijven al sinds augustus. In tegenstelling tot het aantal failliete zzp-bedrijven, dat stabiel bleef.

Zelfstandigen

Joris Knopen, hoogleraar aan de Tilburg University, legt in een toelichting uit dat zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) lage vaste kosten hebben. „Ze hebben bijvoorbeeld geen bedrijfspand of voorraden en per definitie geen personeel. Zzp’ers gaan daarom zelden failliet. In het mkb is de situatie duidelijk anders en de kwetsbaarheid dus groter.”

Beveiliging

Een sector die juist floreert volgens de KVK is de beveiligingsbranche. Sinds vorig jaar steeg het aantal particuliere beveiligingsbedrijven van 6528 naar 9224. Die stijging komt onder andere doordat in november dit jaar het aantal stoppers vrijwel gelijk bleef, maar het aantal startende bedrijven verdubbelde op jaarbasis.

Er zou met name behoefte aan beveiliging zijn op bouwplaatsen en bij evenementen, aldus de KVK. Ook neemt de vraag naar beveiligers toe bij asielzoekerscentra en in de geestelijke gezondheidszorg.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws