Tweede Kamer wil einde aan kiloknallers en ander gestunt met voedselprijzen

© Getty Images

Supermarkten moeten stoppen met het aanbieden van kiloknallers voor vlees, vindt de Tweede Kamer. Ook moeten zij stoppen met prijsstunts voor groente, fruit, zuivel en andere agrarische basisproducten.

Redactie

Wel moet het mogelijk blijven om de prijzen te verlagen van producten die anders bederven.

De motie is ingediend door de ChristenUnie, het CDA, GroenLinks, Volt, de PvdA en de BBB. Die partijen willen dat het kabinet onderzoekt hoe dit gestunt met prijzen aan banden kan worden gelegd. In landen als Frankrijk en Zwitserland bestaat al dergelijke wetgeving.

Boeren

Door het stunten met de prijzen voor voedsel staan de inkomens van boeren onder druk. In het kader van de stikstofcrisis wil het kabinet juist hier wat aan doen. Om hun bedrijf maar rendabel te houden moesten veel boeren uitbreiden, met meer stikstofuitstoot als gevolg. Daarom moet er een landbouwakkoord komen, waarin met de sector wordt afgesproken hoe boeren een fatsoenlijk verdienmodel kunnen krijgen.

Lagere prijzen jagen bovendien de verkoop van vlees en zuivel aan. De productie daarvan leidt tot meer waterverbruik en een hogere CO2-uitstoot dan het verbouwen van plantaardig voedsel. Ook kan het vaak eten van rood vlees waarschijnlijk verschillende soorten kanker veroorzaken, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws