Nog altijd meer sterfgevallen in Limburg dan verwacht

© Getty Images

Er gaan in Limburg nog altijd meer mensen dood dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het ging om 79 meer sterfgevallen in Limburg dan verwacht voor deze maand.

Redactie

Ook in de rest van het land zijn er de afgelopen maand tien procent meer mensen overleden dan op basis van cijfers uit eerdere jaren te verwachten zou zijn. Dat zijn in totaal 1400 sterfgevallen meer dan verwacht. Deze zogeheten oversterfte lag in november wel weer lager dan in oktober. Toen lag het aantal sterfgevallen 16 procent hoger dan wanneer de werkelijkheid zich naar de statistische modellen had gedragen.

In alle provincies was vorige maand sprake van oversterfte. Vooral in Flevoland en Utrecht overleden flink meer mensen dan verwacht. In Flevoland werden in november 27 procent meer sterfgevallen geregistreerd, in Utrecht 17 procent.

In Noord-Holland was de oversterfte met 5 procent het minst hoog.

Lees ook: In Limburg is de oversterfte minder dan elders, maar nog altijd gaan meer mensen dood dan verwacht: hoe komt dat?

Oorzaken

Eerder constateerde het CBS al dat een deel van de oversterfte komt door het coronavirus, maar dat dit niet volledig het hogere aantal overlijdens kan verklaren. Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van de al langer waargenomen oversterfte zit eraan te komen, maar dat heeft forse vertraging opgelopen doordat maanden is gesteggeld over de vraag of privacywetgeving het wel toestaat om bijvoorbeeld gegevens over coronatesten en -vaccinaties van burgers te delen met onderzoekers.

Meest gelezen

Gemeenteberichten