Vicevoorzitter Europees Parlement opgepakt in corruptieonderzoek

Eva Kaili. © ANP

Een van de vicevoorzitters van het Europees Parlement is opgepakt wegens een onderzoek naar pogingen van Qatar om invloed te kopen in het parlement. Het gaat om de Griekse sociaaldemocrate Eva Kaili, bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie. Haar partij heeft haar meteen geroyeerd.

Redactie

De Belgische politie voerde vrijdagochtend zestien huiszoekingen uit in Brussel. Vier personen zijn meegenomen voor verhoor, onder wie volgens Belgische en internationale media ook Kaili.

„Derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement” kregen „substantiële geldbedragen” en „grote geschenken”, aldus het Openbaar Ministerie. De opzet was om zo „de economische en politieke besluiten van het parlement te proberen te beïnvloeden”. Het OM wil niet bevestigen dat Qatar de boosdoener was en houdt het op „een Golfstaat”, maar weekblad Knack en dagblad Le Soir melden dat op gezag van ingewijden.

Beide Belgische media berichtten dat justitie Italianen rond de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement in het vizier had. Onder meer vakbondskopstuk Luca Visentini en oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri zouden zijn opgepakt.

Prees Qatar

Maar ook de Griekse vicevoorzitter Kaili is dus ingerekend. Ze nam het vorige maand nog uitgebreid op voor Qatar en prees het land, dat onder vuur ligt wegens de vele buitenlandse bouwvakkers die omkwamen bij de bouw van de WK-stadions, als een voorloper op het vlak van werknemersrechten. Haar partij, het Griekse Pasok, laat weten haar meteen uit de partij te hebben gezet.

Ook twee Belgische sociaaldemocraten worden door meerdere media genoemd. Het zou onder anderen gaan om Marc Tarabella. Diens kantoor is vrijdag verzegeld, meldt nieuwsplatform Politico.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws