ME grijpt in tijdens onrust in Den Haag, Rotterdam en Utrecht; meerdere aanhoudingen in Amsterdam voor afsteken zwaar vuurwerk

© ANP / Nico Garstman

De ME heeft zaterdagavond ingegrepen in de Schilderswijk in Den Haag. Er is een noodbevel afgekondigd. Dat houdt in dat personen die weigeren gehoor te geven aan de aanwijzingen van de politie, kunnen worden aangehouden.

Redactie

De politie roept aanwezigen in de omgeving van de Vaillantlaan op te vertrekken. Mensen gingen er massaal de straat op na de door Marokko gewonnen WK-wedstrijd tegen Portugal.

Zijstraten van de Vaillantlaan zijn afgesloten. De ME vormde daar een linie. Mensen werden richting station Hollands Spoor gedreven met politie en honden. Volgens omstanders wordt met vuurwerk naar de ME gegooid. De politie heeft twintig tot veertig mensen tot de hoek van de Vaillantlaan en de Parallelweg gedreven. De marechaussee is ook aanwezig.

In een van de zijstraten van de Parallelweg voerde de politie om 19.22 uur een volgende charge uit door de straat in te rennen.

Op meerdere andere plaatsen in het land gaat het er zaterdagavond feestelijk aan toe. In veel steden vieren mensen feest, rijden auto’s toeterend rond en wordt vuurwerk afgestoken.

Utrecht

De ME is zaterdagavond ingezet op het Moskeeplein in de Utrechtse wijk Lombok nadat daar onrust was ontstaan na de door Marokko gewonnen WK-wedstrijd tegen Portugal. Dat zegt de politie.

Eerder op de avond verzamelde zich een groot aantal feestende mensen in de wijk. Volgens de politie begon de avond feestelijk, maar werd het later „helaas grimmiger”. De ME is ingezet omdat rond het Moskeeplein dingen werden vernield, er zwaar vuurwerk werd gegooid en mensen agressief waren tegen de politie, waardoor een gevaarlijke situatie ontstond. Op beelden die op Twitter worden gedeeld door een verslaggeefster van het Algemeen Dagblad regio Utrecht, is te zien dat het plein wordt ontruimd. Mensen verspreiden zich.

Rotterdam

De ME heeft zaterdagavond in Rotterdam in de omgeving van het Kruisplein besloten om in te grijpen bij het WK-feest na de overwinning van Marokko op Portugal. Onder meer met politiepaarden werd de resterende menigte uiteengedreven. De politie heeft meerdere aanhoudingen verricht voor het afsteken van zwaar vuurwerk.

De mobiele eenheid en agenten met honden hebben een groep opgedreven naar het einde van de West Kruiskade en de kruising met de ‘s-Gravendijkwal. Enkele honderden mensen stonden op de kruising in het centrum. De politie werd vanaf het kruispunt bekogeld met stenen.

Inmiddels is de ME weer in de bussen gestapt. Op Twitter spreekt de politie van een aantal incidenten waarbij zwaar vuurwerk is afgestoken. Nadat er een periode was gefeest, verzocht de politie de aanwezigen naar huis te gaan, een oproep waar de meesten gehoor aan gaven. Een groepje dat zorgde voor overlast weigerde echter te vertrekken, reden voor de ME om het plein schoon te vegen.

Amsterdam

In Amsterdam wil de politie dat iedereen weggaat uit de straat Tussen Meer in Amsterdam-Osdorp. De politie twittert dat er een noodbevel is afgekondigd. Als mensen geen gehoor geven aan de oproep weg te gaan, kunnen ze worden opgepakt.

De menigte was er de straat opgegaan na de door Marokko gewonnen WK-wedstrijd tegen Portugal. Op het Mercatorplein in De Baarsjes in Amsterdam-West heeft de politie nog niet ingegrepen. Wel is het daar erg onrustig. Er zijn nog grote groepen mensen op de been en er wordt zwaar vuurwerk afgestoken, waarbij de menigte over het plein rent. De politie kijkt het afwachtend aan.

Op het Mercatorplein zijn zaterdagavond honderden mensen op de been om de overwinning van Marokko op Portugal te vieren. © ANP

Op het Mercatorplein zijn zaterdagavond honderden mensen op de been om de overwinning van Marokko op Portugal te vieren. Mensen zingen en maken muziek met trommels. De sfeer is volgens omstanders goed.

„Het wordt wel wat onrustiger”, aldus de politiewoordvoerster. „Ook in Amsterdam-Oost en bijvoorbeeld in Uithoorn zijn veel mensen op de been.” De Amsterdamse politie spreekt van meerdere aanhoudingen en geeft aan het einde van de avond een update.

Lees ook: Marokkaanse Limburgers feestend de straat op: grote euforie na nieuw WK-succes

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws