Vastelaovend viere kense liére: belevingsmiddag voor de jeugd van Tegelen en Steyl

Danspasjes oefenen kan met de dansgroepen van D’n Oeles, hier op de foto,en de Boereraod. © Jos Verbong

Tegelen -

De Tegelse jeug vastelaovend liere viere. Dat is waar de jeugdafdelingen van de carnavalsverenigingen in Tegelen en Steyl samen werk van willen maken. De eerste activiteit is een belevingsmiddag voor de jeugd van 6 tot 16 jaar op zaterdag 7 januari in de Harmoniezaal.

Marcel van Lier

Het aloude motto ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ is ook van toepassing op de Boereraod, de Beerpiëp, de Kaetelaers en D’n Oeles, de carnavalsverenigingen van Tegelen en Steyl die al vele jaren een samenwerkingsverband vormen. Ook de jeugdafdelingen van de vier Samewerkende Tegelse Vastelaovesvereiniginge (STV) hebben elkaar nu gevonden. Hun gezamenlijk streven is kinderen en jongeren warm te maken voor het volksfeest dat ze zelf elk jaar met zoveel overgave vieren. Dat begint met het delen en uitdragen van die gemeenschappelijke passie. Tijdens een inloopmiddag op 7 januari kan de jeugd van Tegelen en Steyl kennismaken met alle facetten van vastelaovend. Ze kunnen zich gratis laten schminken, een leuk pekske aantrekken, danspasjes oefenen met de dansgroepen van de Boereraod en D’n Oeles, zelf carnavalsattributen ontwerpen en als prins(es), boerenbruid(egom) of Vors Lucifer op de foto gaan.

Optocht

Daarnaast is er ruime aandacht voor de optocht, elk jaar een van de hoogtepunten van vastelaovend. Om kinderen te laten ervaren hoe het is om door de straten te paraderen, zal in de Tegelse optocht op carnavalsmaandag 20 februari een grote wagen meetrekken waarop zij plaats mogen nemen. De Stichting Vastelaoves Aktiviteiten Tegelen (VAT), die tot 2020 de festiviteiten in ’t Witte Hoés organiseerde, heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. Aanmelden kan ter plekke in de Harmoniezaal.

Wat ze thuis met de paplepel kregen opgeschept, vastelaovend viere, willen de jeugdleden van de STV-verenigingen nu op hun beurt de kinderen en jongeren van Tegelen en Steyl laten beleven. Tijdens de inloopmiddag, die van 13.00 tot 17.00 uur duurt, zullen ook de dansgroepen van D’n Oeles en de Boereraod optreden. De toegang is gratis.

Oproep

De initiatiefnemers zijn nog op zoek naar spullen voor de ‘verkleedkist’. Wie thuis tweedehands carnavalskleding in kindermaten heeft liggen die niet meer wordt gebruikt, kan deze op 28 december tussen 20.00 en 21.00 uur inleveren bij de Harmoniezaal. Het is de bedoeling dat de kinderen die zich op de doemiddag verkleden, hun pekske na afloop gratis mee naar huis mogen nemen.