EU-akkoord over CO₂-heffing voor niet-Europese bedrijven

BRUSSEL -

Er komt een CO₂-heffing voor goederen en stoffen van buiten de Europese Unie. Daar zijn de EU-lidstaten en het Europees Parlement het over eens geworden. Het gaat vooralsnog alleen om cement, kunstmest, staal, ijzer, aluminium en stroom.

ANP

Het zogeheten Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) verplicht bedrijven van buiten de EU om te betalen voor hun CO₂-uitstoot, net zoals Europese bedrijven dat al doen. CBAM is een belangrijk onderdeel van het klimaatpakket waarmee de Europese Commissie in 2030 de CO₂-uitstoot in de EU met 55 procent wil verminderen ten opzichte van 1990.

„Onze markt op? Dan volgens onze klimaatregels,” zegt Mohammed Chahim (PvdA) die namens het Europees Parlement onderhandelde. De CO₂-heffing aan de Europese grens is volgens hem een wereldwijde primeur. „CBAM is het enige instrument dat we hebben om industrie wereldwijd te stimuleren groener te produceren. Met deze richtlijn gaat de vervuiler echt betalen en geven we een duwtje in de rug aan de rest van de wereld om hetzelfde te doen.”

Ook indirecte emissies zullen onder de nieuwe richtlijn vallen. Dit zijn bijvoorbeeld emissies die zijn vrijgekomen bij het opwekken van de elektriciteit die gebruikt werd bij het produceren van producten.

De nieuwe richtlijn moet zorgen voor een gelijk speelveld, maar moet ook voorkomen dat bedrijven uit de EU vertrekken naar landen die minder inspanningen van hen vragen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat kost banen. De grootste verantwoordelijkheid voor uitvoer van de wet komt te liggen bij de EU en niet bij de lidstaten.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws