Migrantenboot gezonken in Kanaal: vier doden en tientallen mensen gered uit ijskoud water

In de haven van Dover hebben hulpdiensten tenten opgezet om slachtoffers te behandelen. © ANP

In het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is een kleine boot met migranten gezonken. Zowel Franse als Britse reddingswerkers zijn massaal uitgerukt om mensen uit zee te halen. De Britse regering meldt dat er ten minste vier doden zijn. Volgens Britse media zouden 43 mensen gered zijn, van wie er meer dan dertig uit het water zijn gehaald.

Redactie

De opblaasbare boot zou in de problemen zijn gekomen in de vroege ochtend in de buurt van het Britse Dungeness. De kustwacht heeft reddingsboten en helikopters ingezet voor een grootschalige zoek- en reddingsactie. Ook de Franse kustwacht heeft schepen en helikopters gestuurd om te helpen mensen in veiligheid te brengen.

Het is nog niet officieel bekend hoeveel mensen aan boord waren. De zoektocht gaat nog door, maar voor de mensen die in het water zijn geraakt dringt de tijd: de temperatuur ligt rond het vriespunt en in het water overleven mensen dat niet lang.

Het is de eerste grote reddingsoperatie op het Kanaal sinds november 2021. Toen kwamen 27 mensen om het leven doordat hun opblaasbare boot zonk.

Albanezen

Dinsdag sprak de Britse premier Rishi Sunak nog met parlementsleden over de illegale migratie op het Kanaal. Te veel mensen zouden daar de oversteek maken naar het Britse eiland. „We moeten de boten tegenhouden”, zei Sunak. „En deze regering zal doen wat het moet doen.” Vooral het aantal Albanezen is de laatste maanden sterk toegenomen en dat is nu de grootste groep die de oversteek maakt.

In 2022 staken tot nu toe bijna 45.000 mensen het Kanaal over, een recordaantal. Volgens critici dwingt het Britse beleid migranten om illegaal te proberen het land binnen te komen, omdat het buiten het Verenigd Koninkrijk niet mogelijk is om legaal asiel voor het land aan te vragen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws