Naam Jan Linders verdwijnt uit straatbeeld, veel supermarkten gaan verder onder naam Albert Heijn
De Jan Linders in Nederweert. — © Jeroen Kuit
Supermarktketen Jan Linders houdt op te bestaan. De meeste winkels blijven open en blijven ook eigendom van het familiebedrijf. Wel krijgen ze een andere naam op de gevel: Albert Heijn.
Dat is het gevolg van de samenwerking tussen beide partijen. Retailexpert Erik Hemmes rept van „unieke deal” en van „een goede zet voor beide partijen”. Jan Linders is een van de kleinste ketens in Nederland, met een marktaandeel van 1,1 procent. Het vergt enorme investeringen om niet ten onder te gaan in de hevige concurrentiestrijd. Zulke diepe zakken heeft de ‘supermarkt van het zuiden’ niet, geeft algemeen directeur Ferry Moolenschot toe.
Marktleider Albert Heijn, met een aandeel van 35,9 procent, kan zijn positie versterken in een regio waar hij minder goed vertegenwoordigd is. Jan Linders heeft 63 winkels, voornamelijk in Zuid-Nederland. De keten boekte vorig jaar een omzet van ruim een half miljard euro en telt 4790 werknemers. Door te stoppen met de eigen formule en op de gevel de naam van Albert Heijn te hangen, blijft het familiebedrijf actief in de supermarktbranche.
Lees ook: Met on-Limburgse bravoure stampte melkboer Jan Linders een miljoenenbedrijf uit de grond
Prijzen
Dat was het doel van de deal, zegt mede-eigenaar Jonas Linders. Doordat het franchisebedrijf Jan Linders niet hoeft te investeren in de ontwikkeling van de formule, maar mee kan liften met Albert Heijn, bespaart het veel kosten, weet retailexpert Hemmes. Voor de klanten verandert volgens hem niet veel, omdat de prijzen ongeveer vergelijkbaar zijn. Volgens een vergelijking van de prijzen van A-merken door de Consumentenbond in 2020 is Albert Heijn 2 procent duurder dan Jan Linders.
Van de 63 winkels van Jan Linders worden er 52 omgebouwd naar een Albert Heijn. Dat gebeurt voor het einde van 2023. Voor elf winkels is geen ruimte binnen Albert Heijn; zij worden door Jan Linders verkocht. Daarnaast zijn er tien supermarkten die Jan Linders van Albert Heijn overneemt. Ze blijven de naam houden, maar worden met het huidige personeel van Albert Heijn geëxploiteerd door Jan Linders.
Sociaal plan
Albert Heijn neemt het distributiecentrum van Jan Linders in Nieuw Bergen over. Het hoofdkantoor in die plaats blijft, maar gaat als kantoor voor het franchisebedrijf dienen. Op het kantoor werken nu 147 mensen. Een ‘significant aantal banen’ komt te vervallen. Hoeveel is nog niet duidelijk. In overleg met de ondernemingsraad wordt voor die mensen een ‘ruimhartig sociaal plan’ opgesteld, belooft directeur Moolenschot. Tevens worden ze begeleid van baan naar baan.
Lees ook: Personeel Limburgse supermarktketen Jan Linders bij elkaar geroepen: geruchten over overname