‘Ruby Driessen van Forum voor Democratie was boos door mijn column, maar uiteindelijk voerden we een bijzonder gesprek’

Hoofdredacteur Bjorn Oostra.© Johannes Timmermans

Hij had de brief al klaar. En het had niet veel gescheeld of hij had hem daadwerkelijk verstuurd. Hij zou niet alleen in mijn mailbox terechtkomen, ook zou hij pontificaal geplaatst worden op de website van Forum voor Democratie (FVD). ‘Cordon sanitaire De Limburger’, staat erboven.

Bjorn Oostra

Fractievoorzitter Ruby Driessen van FVD in het Limburgs Parlement was zo boos op een column van mij over de wijze waarop Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren een verslaggeefster van SBS6 tegemoet trad (‘Rioolratten ontmaskerd’), dat hij ons in de ban had willen doen.

Ruby Driessen van Forum voor Democratie tijdens een debat.© Peter Schols

Hij schrijft: ‘Met schrik en verbazing nam onze fractie kennis van het redactionele artikel van hoofdredacteur Bjorn Oostra. Het stuk leest als een rancuneus opiniestuk. Toen mediapersoonlijkheden opriepen tot de liquidatie van een politicus: niets. Toen demonstranten opriepen diezelfde politicus ‘dood te schieten’: niets. Echter op het moment dat een politicus verhaal haalt bij een journalist vanwege leugens, staat de krant vol. Er wordt door De Limburger actief stemming gemaakt en een klimaat gecreëerd waarin eenzijdige berichtgeving, overdrijvingen en guilt by asso­ciation ervoor zorgen dat haat en polarisatie kan floreren.’ Was dus getekend: Ruby Driessen van Forum voor Democratie.

Lees ook: Limburgse FvD’ers vallen Baudet niet af: ‘Geen reden om partij de rug toe te keren’

Kerstbijlage

De brief is uiteindelijk niet verstuurd. Driessen is tot de conclusie gekomen dat een open dialoog, zelfs met een vertegenwoordiger van de mainstream media, beter is dan een cordon sanitaire. Daarom zat ik deze week met de Limburgse Forum-leider om de tafel in plaats van dat ik in de ban was gedaan. Voor een groot interview in onze kerstbijlage van volgende week zaterdag spraken mijn collega Jule Peeters en ik uitgebreid met hem. Intern hadden wij de afspraak gemaakt dat wij zonder voorwaarden vooraf met Driessen wilden praten, dat alles besproken moest kunnen worden en dat wij na afloop pas zouden bepalen of we er ook iets mee zouden doen. We wilden op zoek naar zijn drijfveren en zaten niet te wachten op complottheorieën, persoonlijke aanvallen op wie dan ook of hele verhandelingen over het verkiezingsprogramma van zijn partij.

Na afloop van het drieënhalf uur durend gesprek keken Peters en ik elkaar tevreden aan; dit kwam wat ons betreft in de buurt van wat we er vooraf van hadden gehoopt. We zaten tegenover een man die zes jaar geleden bij Forum kwam om zijn idealen na te streven, die onder de indruk is geraakt van het charisma van Thierry Baudet. Een man ook die slechts tot op zekere hoogte begrip kan opbrengen voor mensen die de partij hebben verlaten, maar die tegelijkertijd ook zegt dat Forum voor Democratie niet meer de club is waarvan hij ooit lid werd.

Lees ook: Cadeautje voor trouwe abonnees van De Limburger: vanaf 1 januari maken wij elke week een digitale zondagkrant

Bijzonder

Ruby Driessen is een man die bij de komende Statenverkiezingen lijsttrekker is voor FVD, om een paar zinnen later te zeggen dat hij grote moeite heeft met het gedrag van enkele prominente partijgenoten en politiek eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Het is iemand die zo boos wordt dat hij een brief schrijft waarin staat dat de krant in de ban gedaan moet worden en vervolgens drieënhalf uur met vertegenwoordigers van diezelfde krant in gesprek gaat. En na afloop van dat gesprek verstrekt hij alsnog de brief die hij niet wilde versturen. Het was kortom in alle opzichten een bijzonder gesprek.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws