Pensioenfonds ABP wil met beleggingen klimaatneutraal worden

Het ABP belegt onder meer in windenergie op zee.© ANP / ANP XTRA

Heerlen/Amsterdam -

Ambtenarenpensioenfonds ABP wil dat alle bedrijven waarin het belegt in 2030 hun CO2-uitstoot hebben gehalveerd ten opzichte van 2019. Dat heeft het grootste pensioenfonds van Nederland vastgelegd in een nieuw klimaatbeleid.

Alle bedrijven waarin het ABP belegt, moeten de uitstoot van broeikasgassen gestaag terugdringen, dus ze mogen niet wachten tot vlak voor de deadline. In 2050 moeten ze dan netto nul uitstoot hebben. Verder trekt het ABP tot 2030 30 miljard euro uit voor investeringen in de klimaattransitie.

Ambitiepakket

Het ABP kondigde onder druk van pensioendeelnemers van verschillende organisaties al eerder aan niet meer in fossiele brandstoffen te willen investeren, maar gaat nu dus een stap verder. Niet alleen wil het fonds zelf, met zijn eigen kantoren en de inkoop van energie, de uitstoot terugbrengen, maar het verlangt dat dus ook van bedrijven waarin het investeert. Die moeten bovendien zorgen dat het gebruik van hun producten ook uiteindelijk in 2050 geen CO2-uitstoot meer oplevert.

Overigens stelt het ABP geen harde eis, maar spreekt het fonds over „een ambitie”. Dat doet het pensioenfonds „omdat het wil dat de verlaging van de CO2-voetafdruk logisch voortvloeit uit de duurzame beleggingskeuzes die het fonds maakt en niet een doel op zich is”. In eerste instantie gaat het fonds zorgen dat de uitstoot die aan zijn beleggingen is verbonden beter meetbaar wordt. Ook gaat het ABP met bedrijven waarin het investeert en die veel uitstoten in gesprek om hen te stimuleren meer te doen.

Lees ook: ABP belooft fossielvrij te worden, maar koopt olieaandelen bij

Positieve impact

Die bedrijven moeten dan ook daadwerkelijk aantonen dat ze iets doen door doelen te stellen en gerichte investeringen te doen in verduurzaming. „We zullen onze eisen aan bedrijven steeds verder aanscherpen”, stelt het pensioenfonds. „Ondernemingen die niet aan die eisen voldoen, zijn niet meer investeerbaar voor ABP.”

Verder steekt het ABP dus meer geld in de klimaattransitie. Van de 30 miljard euro die het daarin 2030 in geïnvesteerd wil hebben, moet 10 miljard euro „een positieve en meetbare impact” hebben op de wereld.

Milieudefensie

Milieudefensie vindt het goed nieuws dat ABP zijn klimaatbeleid heeft aangescherpt, maar zegt in de gaten te houden of het fonds „het eigen klimaatplan ook daadwerkelijk uitvoert”. De milieuorganisatie vroeg ABP en 28 bedrijven in januari om een klimaatplan naar aanleiding van de uitspraak van de rechter over de klimaatplannen van Shell. Het geplande beleid van ABP voldoet volgens Milieudefensie aan die uitspraak. De beweging ziet het ABP als een voorbeeld voor andere pensioenfondsen.

Fossiele beleggingen

Eerder deze week kreeg het pensioenfonds nog kritiek omdat het in de eerste helft van 2022 aandelen van ten minste tien olieconcerns bijkocht, terwijl het vorig jaar aankondigde uit fossiele beleggingen te stappen. De aankopen hadden volgens het fonds een technische reden. Pensioenbelegger APG heeft de aandelen voor ABP en andere klanten gekocht. Dit gebeurt in zogenoemde beleggingspools: een gezamenlijke pot waar de fondsen niet zomaar uit kunnen stappen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws