Top 2000 in Limburg: zuid en midden kiezen Koninklijk, noord omarmt muziek uit regio

Danny Vera.© Harry Heuts Photography

Maastricht/Venlo -

Queen, dat met Bohemian Rhapsody een abonnement lijkt te hebben op de nummer één-positie van de Top 2000, kan ook in Limburg weer op de meeste stemmen rekenen. Toch zijn opvallende verschillen waarneembaar.

Guy Maalsté

Het nummer wordt – gemiddeld genomen – namelijk vooral in het zuiden en midden van onze provincie als beste song aller tijden gezien. Noord-Limburg daarentegen, kiest hoofdzakelijk lokaal, regionaal of nationaal, valt op te maken uit de statistieken van de hitlijst.

Lees ook: Top 2000: Limburg levert honderden plekken in, dialectnummers hebben het zwaar

Galileo, Figaro, magnifico

Van Maastricht tot en met Roermond en in Maasgouw en Weert is het Bohemian Rhapsody dat de klok slaat. Leudal gaat voor Noa ’t Zuuje van Lex Uiting en Nederweert, Bergen, Gennep en Mook en Middelaar kozen het pure Roller Coaster van de Zeeuw Danny Vera.

Peel en Maas, Beesel en Venlo zoeken het met Hald Mich ’s Vas van Neet Oét Lottum een stuk dichterbij huis. Hetzelfde geldt voor Horst aan de Maas, waar November van Rowwen Hèze – hoe kan het ook anders? – de meeste steun geniet. Venray tot slot, hoort toch het liefst ‘Galileo, Figaro, magnifico’ (Bohemian Rhapsody, red.).

Hoe kan het?

De verschillen tussen noord enerzijds en midden en zuid anderzijds, laten zich deels vrij eenvoudig verklaren: midden en zuid beschikken niet over lokale, muzikale helden met de (Top 2000-)statuur van bijvoorbeeld Rowwen Hèze. En Danny Vera? Die heeft gewoon een heel mooi liedje geschreven waar Queen – in ieder geval volgens een deel van Limburg – een puntje aan kan zuigen.

De Top 2000 begint zaterdag 25 december om 00.00 uur. De lijst is te vinden op top2000.nl.

Meest gelezen

Gemeenteberichten