Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Ruim baan voor MAA na besluit provincie, maar om deze redenen zal de discussie blijven

Demonstranten vrijdag voor het gouvernement in Maastricht.© Annemiek Mommers.

Maastricht/Beek -

Een meerderheid van Provinciale Staten heeft vrijdag een eind gemaakt aan de langdurige onzekerheid over luchthaven Maastricht Aachen Airport. Toch zal het vliegveld nog regelmatig in de schijnwerpers staan, onder meer door juridische procedures.

Jan Hensels

„Als u voorstemt, bent u van de pot gerukt.” Statenlid Bart Smeets van JA21 citeert deze vrijdag uit een van de mailtjes waarmee ook zijn mailbox weer volstroomde in aanloop naar het beslissende debat over de toekomst van vliegveld Maastricht Aachen Airport. Mailtjes en berichten op social media nemen regelmatig intimiderende vormen aan. Voor de Statenleden is de maat vol.

Aangifte

Voor aanvang van het debat geven ze een statement af. Zowel voor- als tegenstanders hebben volgens VVD-Statenlid Teun Heldens mails ontvangen waarin sprake is van laster, smaad, opruiing of intimidatie. „We moeten samen een streep trekken.” Heldens roept collega’s op om aangifte te doen. Later bevestigt hij dat hij dat in één geval gedaan heeft en dat hij andere zaken nog bekijkt. Fractievoorzitter Thea Jetten van GroenLinks rept ook over dreigmails. Het heeft de aandacht van gouverneur Emile Roemer.

© Johannes Timmermans

Detectiepoortjes

De verharding in het debat over de luchthaven blijkt ook uit de detectiepoortjes in het gouvernement in Maastricht. Iedereen die het debat bij wil wonen, moet er zich aan onderwerpen. Een ongekend tafereel in het centrum van de provinciale politiek.

De toekomst van Maastricht Aachen Airport (MAA) is verworden tot meest gepolariseerde onderwerp dat in het provinciehuis aan bod komt. De Statenleden buigen zich deze vrijdag over de vraag of het college van Gedeputeerde Staten met het voorstel voor het vliegveld heeft voldaan aan de voorwaarden die een meerderheid op 3 juni heeft gesteld aan het openhouden van MAA.

Na opnieuw een dagvullend debat luidt het antwoord voor de meerderheid ja. Maastricht Aachen Airport kan openblijven. De luchthaven en de bedrijven eromheen kunnen vooruitkijken en doorgaan met investeren. Tegenstanders balen.

26 Statenleden van CDA, PVV, VVD, JA21 en Lokaal-Limburg steunen het collegevoorstel. 21 leden van SP, GroenLinks, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, 50Plus, Fractie Palmen en Fractie Westhoff stemmen tegen.

Bij vlagen gaat het er stevig aan toe. Kathleen Mertens van GroenLinks vergelijkt Schiphol, dat een belang van 40 procent neemt in MAA, met een teek die zich tegoed doet aan de gastheer. Aleida Berghorst van de PvdA voorspelt dat de luchthaven de komende jaren nog regelmatig onderwerp van gesprek zal zijn na vervelend nieuws over overschrijding van kosten of over Schiphol dat uit de luchthaven in Beek stapt vanwege problemen met benodigde vergunningen.

Onverantwoord

Verschillende Statenleden vinden het onverantwoord om de komende twaalf jaar 120 miljoen in de luchthaven te steken. Ook is er vrees dat de zeggenschap flink wordt ingeperkt en dat vooral Schiphol de dienst gaat uitmaken. En er zijn twijfels of de overlast voor omwonenden wel echt afneemt.

VVD’er Heldens vindt dat het voorstel beantwoordt aan de voorwaarden die op 3 juni werden gesteld aan openhouden, onder meer wat betreft verduurzaming. Hij is lovend over de samenwerking met Schiphol. Die partner zorgt volgens hem voor stabiliteit en deskundigheid.

Wouter IJpelaar van het CDA zegt dat hij liever investeert in een duurzame luchthaven dan dat hij 100 tot 500 miljoen euro moet uitgeven aan onder meer saneringskosten die sluiting met zich mee zou meebrengen.

Een amendement van CDA, PVV en VVD om vast te leggen dat het aantal omwonenden dat ernstige hinder van het vliegveld ondervindt in 2035 gedaald moet zijn tot maximaal 4200 haalt een ruime meerderheid. Volop steun is er ook voor een motie van de PVV om de overlast te verminderen van het proefdraaien met toestellen.

Een ding staat in ieder geval vast. De discussie rond de luchthaven zal ook na het besluit niet verstommen. Tegenstanders maken zich al op voor nieuwe juridische procedures.

Lees ook: Maastricht Aachen Airport blijft open: Staten akkoord met behoud

Lees ook