Per fiets de wereld rond: Linda en Ben uit Maastricht verlaten Canada

Een slaapplek in de natuur.© Ben en Linda

We sluiten het jaar af met het laatste blog over ons cross country-avontuur in Canada.

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk

Na het kamperen in de Rocky Mountains kloppen we weer als vanouds bij mensen aan. Daar worden we blij van. We zien tijdens onze reis heel veel van de wereld, maar het grootste geschenk zijn de mensen die we elke dag ontmoeten.

Fietsen rond de wereld

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken in juni 2020 voor een jarenlange fietstocht rond de wereld. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Het is hartverwarmend hoe gastvrij we elke dag ontvangen worden als we weer bij iemand voor de deur staan. Vaak bedanken mensen ons dat we bij hun hebben aangeklopt. Ze worden blij van onze verhalen en krijgen er nieuwe energie van.

Meer lezen en foto’s bekijken? Abonneer je hier op het fietsblog van Linda en Ben

In Kamloops gaan we naar het oosten richting de Okanagan. Dit gebied staat bekend om het zonnige klimaat en droge landschappen.

Na een fietstocht langs het prachtige Kalamalka-meer bereiken we Kelowna. Daar gaan we verder via de Kettle Valley Rail trail (KVR) naar Penticton, Princeton en Hope. De Myra Canyon is een van de hoogtepunten van deze trail. Een unieke route over schraagbruggen, hoog op steile wanden in een ruig, bergachtig terrein.

Na het drukke toeristische gedeelte van de KVR bij de schraagbruggen, zijn we kilometers lang alleen. We zien nogal wat berenpoep op de trail en komen nog een paar beren tegen. Deze keer slagen we erin om op veilige afstand enkele foto’s te maken.

Kampeerplek

We zijn op de KVR trail. Aan onze linkerkant is een rivier en aan de andere kant van de rivier zien we een zwarte beer. Hij is alleen en beweegt nauwelijks, dus echt bang zijn we niet. Maar zodra hij meer beweegt, gaan we er vandoor. De rivier lijkt misschien een barrière, maar een beer kan heel snel zijn en gemakkelijk door een kleine ondiepe rivier lopen of zwemmen.

Het schemert en we hebben de kampeerplek die we zoeken nog steeds niet gezien. We kamperen daarom in het bos, een klein stukje van het pad af. Het is al bijna donker als we het eten, en alles wat ook maar een beetje lekker ruikt, verzamelen. Op 100 meter afstand van onze slaapplek verstoppen we dit allemaal in onze Ursack bear sacks. Beren kunnen niet door het dikke materiaal heen. We kunnen geen tak vinden om de zakken hoog in een boom te takelen, dus besluiten we ze aan een boomstam te binden. Niet de meest ideale situatie, maar het is het beste wat we kunnen doen.

Stof

Vervolgens poetsen we het stof van onze gezichten, armen en voeten. We gebruiken een aantal wildernisdoekjes om water te besparen. Er is geen tijd meer om te eten en we willen de beren niet lokken. We zetten de tent niet op zodat we alles in de gaten kunnen houden. We vallen in slaap onder een prachtige sterrenhemel.

De brug op de KVR trail van Princeton naar Hope is weggespoeld door een overstroming in 2022. Niemand weet hoe de trail verderop is. De rivier is niet erg diep en we slagen erin om over te steken. Aan de andere kant ziet het pad er goed uit. Maar niet voor lang... Na 2 km blokkeert een hek de doorgang. Achter het hek is het pad volledig weggespoeld. We zitten vast en moeten terug naar de rivier.

Babybeertje

Precies op dat moment bewegen een paar takken in de struiken en kijkt een babybeertje ons aan. Hij houdt zich vast aan een boomstam. Hij probeert naar beneden te gaan. We pakken snel onze bear spray. Niet zo heel ver van ons vandaan zien we mama-beer met twee welpjes wegrennen. mama-beer is gelukkig meer bang dan dat ze zich bedreigd voelt.

Met de bear spray in de hand fietsen we met een licht verhoogde hartslag terug naar de rivier. We maken veel geluid om de beren weg te jagen. We weten niet hoeveel beren hier zijn. Voor ons gevoel lijkt het een berenparadijs.

Het was geen goed idee om verder te rijden. De trail is niet in gebruik vanwege de ontbrekende brug en de overstroming van een jaar geleden. Geen wonder dat we beren tegenkomen in dit afgelegen en rustige gebied. De volgende keer dat we zoveel berenpoep op een pad zien, draaien we gelijk om en zoeken we een andere weg.

Vancouver

Na nog een paar fietsdagen in meer bewoonde gebieden bereiken we Vancouver. We hebben het bereikt! Canada van kust tot kust. Het was een mooie rit met prachtige natuur en we hebben geweldige mensen ontmoet. Dit is de video van ons cross country avontuur.

We nemen de veerboot naar Victoria op Vancouver Island. We besluiten om niet veel langer in Canada te blijven om de herfstregen aan de westkust in Washington State en Oregon voor te zijn.

Meest gelezen

Van onze partners

Gemeenteberichten