Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Poetin houdt wereld in spanning om ‘belangrijke mededeling’

Vladimir Poetin.© ANP/AFP

De Russische staatsmedia meldden zondag dat Vladimir Poetin in de loop van de week met een „belangrijke aankondiging” komt. Maar wat zal dat zijn? Een groot winteroffensief? Of net vredesonderhandelingen? „We kunnen proberen om logisch te redeneren op basis van wat er zich op dit moment afspeelt, maar Poetin is al lang niet logisch meer.”

Gilles Liesenborghs

De Russische president verbleef vandaag nog in Minsk, waar hij gesprekken voerde met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. „Het meest logische zou zijn dat Poetins aankondiging daar iets mee te maken heeft”, zegt André Gerrits, professor International Studies and Global Politics aan de Universiteit Leiden.

Tegengebaar

Er wordt al langer gespeculeerd over mogelijke Wit-Russische inmenging in het conflict in Oekraïne, maar dat ziet Gerrits niet meteen gebeuren. „Loekasjenko heeft al vaker impliciet te kennen gegeven dat dit niet zijn oorlog is. Misschien heeft de Wit-Russische president nu gezegd dat hij geen oorlog wil voeren vanuit zijn land, maar als tegengebaar wel een aantal stappen wil zetten richting de verdere integratie van Wit-Rusland bij Rusland, de zogenaamde Unie.”

Ook defensiespecialist professor Sven Biscop (UGent) acht de kans klein dat Wit-Rusland actief betrokken raakt in de oorlog: „Poetin is achter de façade van de oorlog in Oekraïne erin geslaagd om zijn greep op Wit-Rusland te verstevigen, maar hen dwingen om in de oorlog te treden, lijkt me toch moeilijk. Loekasjenko probeert zelf een minimale macht te bewaren. Ik denk dat hij zo veel mogelijk uit de oorlog wil blijven.”

Vladimir Poetin in gesprek met zijn Wit-Russische collega Aleksandr Loekasjenko.© AFP

Winteroffensief

Toch is het juist dat waar enkele hoge Oekraïense functionarissen de voorbije dagen voor waarschuwden in westerse media. Dat Poetin een groot winteroffensief plant en daarvoor mogelijk de hulp van Wit-Russische troepen inschakelt. De Oekraïense adviseur Mykhailo Podolyak liet aan de New York Times weten dat Rusland zint op een grootschalige infanterie-aanval, met uiteindelijk ook Kiev als doelwit. Een vergelijkbare tactiek met die van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Oekraïense hoofdstad was vannacht al het doelwit van Russische luchtaanvallen met Iraanse drones. Om 1.56uur ging er een eerste luchtalarm af dat meer dan drie uur actief bleef. Enkele uren later volgde nog een tweede alarm dat binnen het halfuur weer werd geannuleerd. Was deze luchtaanval een voorbode of willen de Oekraïeners via de media vooral druk zetten op de westerse wapenleveringen?

Lees ook