Van nul tot nu Beek: ‘Nieuwe’ gemeente Beek viert veertigjarig bestaansfeest

Beek en Spaubeek bundelden de krachten in de strijd tegen de herindeling.© archief Heemkundevereniging Beek

Beek -

Op 25 mei 1977 maakte Gedeputeerde Staten van Limburg een herindelingsplan bekend. Het grondgebied van Munstergeleen, Spaubeek en Beek zou toegevoegd worden aan de gemeente Geleen. Direct kwamen er protesten vanuit de ‘kleine gemeenten’.

Paul Mennens - Heemkundevereniging Beek

Onder de naam ‘Baek blif Baek’ was in Beek comité actief dat vocht voor een zelfstandig Beek. In augustus 1977 werd in Beek een enquête georganiseerd. De uitslag was duidelijk 88 procent koos voor een zelfstandig Beek en slechts 4 procent koos voor een samengaan met Spaubeek, maar een stuiver kon toen nog vreemd rollen!

In Spaubeek was ook een comité actief onder de slogan ’Houd Spaubeek landelijk’. Uiteindelijk besloten beide comités samen te gaan werken in de werkgroep ‘Houd Spau-Beek landelijk’ en de inzet was, dat beide dorpen één nieuwe gemeente zouden vormen. De werkgroep ging aan de slag en met succes, want met ingang van 1 januari 1982 vormden Beek en Spaubeek een nieuwe gemeente.

Boek

De nieuwe gemeente Beek viert dit jaar haar veertigjarig bestaansfeest. In de serie Wat Baek ós bud verschijnt dit jaar een boek, dat gewijd is aan de herindelingstrijd. De titel van het boek is Victorie Baek bleef Baek. De auteur Jacques Aussems, secretaris van genoemde werkgroep, brengt in 40 korte hoofdstukken een uitvoerig verslag uit over de werkwijze van deze werkgroep in nauwe samenwerking met de gemeentebesturen van Beek en Spaubeek en uiteraard het verenigingsleven in beide gemeenten.

De schrijver verwerkt hierin, naast persoonlijke kennis, vooral ook de door hem geschreven voortgangsreportages, opgenomen in het informatieblad De Nuutsbaeker en in de drie uitgebrachte herindelingkranten. Dat alles wordt visueel ondersteund door veel foto’s, tekeningen en andere documentatie. Beek en Spaubeek worden royaal geportretteerd, zoals ze zich 40 jaar geleden manifesteerden.

Waar te koop

Het boek van circa 180 pagina’s is te koop voor 20 euro (exclusief eventuele verzendkosten). Verkoopadressen: Schoenherstellerij Hub Hoedemakers, Markt 22, Beek (tijdens de gebruikelijke openingstijden) en op het kantoor van de Heemkundevereniging Beek, Om de Toren 5, op dinsdag- en donderdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur.

Meer informatie is te vinden op de website to.heemkundebeek.nl en de Facebookpagina van de Heemkundevereniging Beek.

Meest gelezen

Beek

Gemeenteberichten