Seriemoordenaar bekend van Netflix-serie The Serpent vrijgelaten
© ANP / AFP
De Franse seriemoordenaar Charles Sobhraj heeft de gevangenis in Nepal verlaten. De 78-jarige man vermoordde zeker twaalf mensen in de jaren 70 maar is de laatste jaren met name bekend geraakt door de Netflix-serie The Serpent, die op zijn leven is gebaseerd.
Sobhraj is na zijn vrijlating overgedragen aan de immigratiedienst en vliegt waarschijnlijk vrijdag al naar Frankrijk. Hij was verantwoordelijk voor een reeks moorden in Zuidoost-Azië in de jaren zeventig en wordt in verband gebracht met tientallen moorden, maar veel daarvan zijn niet bewezen. Na bijna twintig jaar vastgezeten te hebben in Nepal, wordt hij nu vrijgelaten vanwege gezondheidsklachten.
Wurgen
De Fransman was vooral uit op westerse toeristen, die hij vergiftigde, wurgde of in brand stak. Na de moord op een Nederlands stel, kwam de Nederlander Herman Knippenberg hem op het spoor. Knippenberg werkte voor de Nederlandse ambassade in Thailand en legde het verband met een aantal andere moorden in andere landen.
Sobhraj kwam in 1976 vast te zitten in India, maar wist tien jaar later te ontsnappen door alle bewakers te vergiftigen. Na korte tijd werd hij weer gepakt, maar in 1997 zat zijn celstraf erop. Hij leefde als bekendheid in Parijs en gaf meerdere tv-interviews. In 2003 ging hij terug naar Nepal waar hij werd opgepakt voor moorden uit de jaren zeventig waar hij nog niet voor berecht was.
De seriemoordenaar werd de slang genoemd omdat hij veel mensen bedroog en net als een slang moeilijk te grijpen was. Hij veranderde vaak van identiteit en gebruikte zelfs paspoorten van slachtoffers om te reizen.
De succesvolle serie over zijn leven The Serpent werd gemaakt door Netflix en de BBC en kwam begin 2021 uit. In de serie is ook een grote rol voor Knippenberg weggelegd. Eerder waren al vier boeken, drie documentaires en een Indiase speelfilm op Sobhraj gebaseerd.
Gerelateerde berichten
Ander Nieuws
Voormalige afrit van snelweg A76 blijft dicht; rechter veegt beroep van loonbedrijf van tafel
Plannen voor vervolg project Frisse Wind in Heerlen, leuke kleine projecten voor de buurten zoals kleine festivals en tuin
Fout in Excel-tabel, vergeten stembureaus en uitputting bij tellers: zo ontstond chaos bij verkiezingen Waterschap Limburg