Milieuactivisten starten zaak tegen FIFA om ‘klimaatneutraal WK’

FIFA-baas Gianni Infantino, voetbalbaas Lionel Messi en de Emir van Qatar nadat Argentinië de wereldtitel heeft gepakt.© ANP/HH

Milieuactivisten zijn bij de Zwitserse Commissie voor Integriteit een zaak gestart tegen de FIFA. De wereldvoetbalbond maakte de voorbije periode reclame voor de klimaatneutraliteit van het WK in Qatar. Volgens de activisten was die reclame misleidend.

Redactie

De FIFA kondigde op haar website het grootste voetbaltoernooi ter wereld aan als het eerste „volledig klimaatneutrale toernooi.” Diverse media, klimaatonderzoekers en milieuactivisten concludeerden dat de klimaatclaim van de FIFA onjuist was. De FIFA heeft deze beschuldigingen herhaaldelijk ontkend.

Nog voor de start van het WK op 20 november waarschuwden consumentenadvocaten de FIFA voor „greenwashing” en eisten ze dat „misleidende” reclame-uitingen werden verwijderd.

Miljoenen

„We willen dat de FIFA haar middelen investeert in het vermijden van emissies in plaats van in greenwashing”, zegt Christian Lüthi, algemeen directeur van Climate Alliance, de groep die de zaak is gestart. „We zijn ervan overtuigd dat de commissie de schendingen van eerlijke reclame door de FIFA veroordeelt en een duidelijk signaal afgeeft.”

Gerelateerde berichten

Ander nieuws