Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Bouwstart nieuwe buurt in Maastricht uitgesteld: ‘In het hogere segment gaan woningen niet meer direct van de hand’

De nieuwe woonbuurt Fleur aan de Groene Loper, met onderaan het deel waarvan de bouwstart is uitgesteld.© Ballast Nedam Development

Maastricht -

De stagnerende woningmarkt raakt nu ook de succesvolle Groene Loper in Maastricht. De bouwstart van woonwijkje Fleur is deels uitgesteld. Van de duurdere huizen zijn er veel te weinig verkocht. „Hopelijk kunnen we in juni alsnog bouwen, anders wordt het na de zomervakantie.”

Joos Philippens

De Groene Loper in Maastricht is een succesverhaal. Bovenop de A2-tunnel verrijzen in totaal ruim 1100 woningen. De afgelopen jaren verliep de verkoop in sneltreinvaart, maar door de fors gestegen hypotheekrente moet ontwikkelaar Ballast Nedam Development pas op de plaats maken. Door recent sterk afgenomen vraag is de bouwstart van duurdere woningen uitgesteld.

Fleur

Aan de zuidkant van de Groene Loper is het wijkje Fleur gepland, met woningen tussen de 480.000 euro en 1,1 miljoen. Fleur telt 91 woningen. Medio oktober meldde Ballast Nedam Development er nog 26 huizen te koop waren; via een informatiemarkt hoopte men toen meer mensen over de streep te trekken.

Het liep anders. De woningprijs daalde in Nederland in november, voor het eerst sinds 2013, en meteen met een volle procent. Oorzaak: de fors gestegen hypotheekrente. Gevolg: afhakende kopers. Het wijkje Fleur illustreert dat. Daar staan op dit moment niet minder, maar juist méér woningen te koop dan in oktober. Geen 26 maar 35, om precies te zijn.

Financiering

Kopers zien alsnog af van hun woning, bijvoorbeeld omdat ze de financiering niet rond krijgen en een paar eigenaren bieden hun - nog niet eens gebouwde - woning in Fleur alweer te koop aan. Makelaar Tijs Hillen: „Met name in het hogere segment gaan woningen niet meer direct van de hand.”

Het wijkje Fleur, met straks zicht op een 70 meter hoge woontoren aan de Kennedysingel.© Ballast Nedam Development

Ontwikkelaar Ballast Nedam Development heeft de bouw van Fleur in tweeën moeten knippen. Eind januari start conform planning de bouw van deel A, de ‘goedkopere’ woningen (globaal tussen 480.000 en 700.000 euro). De 35 duurdere woningen moeten nog even wachten, want daarvan zijn er pas vijf verkocht. Twintig staan te boek als ‘te koop,’ elf zijn er momenteel in optie.

Uitgesteld

„We wilden dat tweede deel van Fleur direct aansluitend gaan bouwen, vanaf juni,” zegt René Lecluse namens Ballast Nedam. „Ook al is dat besluit uitgesteld, ik blijf optimistisch. Het project Fleur is geliefd, maar de rente als externe factor speelt nu een belangrijke rol. Hopelijk kunnen we in juni alsnog bouwen, anders wordt het na de zomervakantie.”

Makelaar Hillen wijst erop dat de rente weliswaar is gestegen, maar dat het hier om gasloze woningen gaat. „De energiekosten vallen heel laag uit.” Zeker in de hogere prijsklasse is dat argument momenteel kennelijk niet doorslaggevend.

Lees ook: ‘Als je de Groene Loper in Maastricht kunt betalen, ben je gek als je het niet doet’

Lees ook