Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

De toppers van 2022: Max Verstappen op eenzame hoogte, handballer Steins en schutter Schloesser schitteren in de luwte

Max Verstappen wordt op handen gedragen na zijn tweede wereldtitel.© Getty Images

Maastricht -

Op het eind van het sportjaar maakt chef-sport Patrick Delait de balans op. Wat zijn vanuit Limburgs oogpunt de hoogte- en dieptepunten van 2022? Vandaag: de toppers van 2022.

Patrick Delait

1. Max Verstappen

Ook in 2022 de absolute nummer 1 van de Limburgse sport. Na een haperende start van het F1-seizoen liet Verstappen geen spaan heel van de concurrentie. Met vijftien grand prix-zeges en een recordaantal WK-punten reed de coureur van Red Bull Racing met verbluffende overmacht naar zijn tweede opeenvolgende wereldtitel. Voor de spankracht is het te hopen dat Ferrari en Mercedes komend seizoen meer weerstand kunnen bieden.

Lees ook: Max Verstappen openhartig in exclusief interview: ‘Mijn kinderen mogen racen, maar zou het wel anders aanpakken dan mijn vader en ik het destijds hebben gedaan’

2. Luc Steins

Als tophandballer sta je in Nederland zelden in de schijnwerpers. Iets meer aandacht voor zijn bijzondere prestaties zou Luc Steins nochtans verdienen. Kampioen en bekerwinnaar met topclub Paris Saint-Germain, verkozen tot beste speler in de sterke Franse competitie en begin 2022 uitgeroepen tot beste spelverdeler op het EK. Geen twijfel mogelijk: het handbalgenie uit Voerendaal is een grote meneer.

MVV-coach Maurice Verberne verbaasde vriend en vijand in positieve zin.© Ermindo Armino

3. Maurice Verberne

De MVV-coach was het prototype van de eeuwige assistent toen hij het vorig seizoen mocht overnemen van de weggestuurde Klaas Wels. Dat hij veel meer in zijn mars heeft, heeft Verberne intussen voldoende bewezen. Vorig seizoen liet hij MVV al uit de as herrijzen en in de heenronde van de huidige competitie maakte hij van de Maastrichtenaren zelfs een promotiekandidaat. Complimenten!

4. Perr Schuurs

Omdat hij geregeld speelde en dicht tegen een basisplaats aan schurkte, hoefde Perr Schuurs niet weg bij Ajax. Toch koos de verdediger uit Nieuwstadt begin dit seizoen voor het avontuur. Bij AS Torino in de Serie A heeft Schuurs zich zo snel geïntegreerd dat hij er al bijna niet meer weg is te denken uit de ploeg. Het zou zomaar de opmaat kunnen zijn naar een echte toptransfer.

Lees ook: Perr Schuurs geniet na zijn vertrek bij Ajax in Turijn: ‘Als je kijkt welke jeugdspelers van Fortuna ooit naar grote competities zijn gegaan, dan zijn dat er niet zoveel’

Perr Schuurs voelt zich al helemaal thuis in Turijn.© Cinzia Ronco

5. Mike Schloesser

Handboogschutters blijven in Nederland onder de radar, maar onder kenners is Mike Schloesser uit Klimmen een grootheid. De compoundspecialist was ook in 2022 een prijzenpakker. Europees kampioen indoor en outdoor én voor de vierde keer winnaar van de wereldbeker. Hoewel pas 28, is Schloesser al een eeuwigheid de numero uno op de wereldranglijst. Alleen jammer dat compound geen olympische discipline is.

6. HandbaL Venlo

Eindelijk. 24 jaar na Swift Roermond mocht weer eens een Limburgse club met de landstitel pronken. HandbaL Venlo toonde zich in de finale om het kampioenschap twee keer sterker dan VOC uit Amsterdam en liet daarmee zien dat visie en standvastig beleid de voedingsbodem zijn voor succes. De club uit Venlo zette vijf jaar geleden alles op de vrouwentak. Met een (verloren) bekerfinale in 2019 en de eerste landstitel op zak nu al een lonende keuze.

Coach Guido Görtzen stuwt Limax naar grote hoogte.© Jan Paul Kuit

7. Limax

Onder de naam Topvolleybal Limburg kende de club uit Linne vorig seizoen al een verdienstelijk debuut in de eredivisie, maar wat de mannenploeg onder leiding van coach Guido Görtzen halverwege de huidige competitie presteert, is sensationeel. Limax, tot voor kort nog spelend op lager niveau, liet gevestigde topteams als Orion, Lycurgus en Dynamo zijn hielen zien en ging als koploper de winterstop in. Waar gaat dit eindigen?

Lees ook: Vijftien levensvragen aan Guido Görtzen: ‘Als je mij een waardeloze vent vindt doet dat er niet toe, maar ik wil wél goed genoeg zijn, qua prestaties

8. Sanne Thijssen

Met haar toppaard Con Quidam presteerde ze minder constant dan in 2021, maar ook dit jaar waren er enkele uitschieters die de potentie van de combinatie Thijssen/Con Quidam bevestigen. De amazone uit Sevenum won in Madrid een vijfsterrenwedstrijd voor de Global Champions Tour en pakte op het EK in Herning zilver met de Nederlandse springequipe, die zich daarmee ook kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Parijs.

Lees ook