Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Tops & flops van 2022 op tv: ‘Hlf8 gaat het niet redden, Vandaag Inside de topper van Talpa’

Vandaag Inside behoorde tot de toppers van 2022.© ANP / Joost Hoving Fotografie

Hilversum -

Ondanks de opkomst van de streamingdiensten zaten we in 2022 ook regelmatig voor de ouderwetse buis. Met tv-kenners en liefhebbers Alex Mazereeuw en Michel Doodeman van de podcast Televisië blikken we terug op het tv-jaar: wat waren de tops? En wat waren de flops die we snel zullen vergeten?

Kitty Herweijer

Volgens Michel Doodeman was het het jaar van de satirische programma’s. „Even tot hier scoort nog steeds boven de miljoen qua kijkcijfers en haalt zelfs de twee miljoen kijkers vaak genoeg. En dan wonnen ze ook nog de Televizier-Ring. Toen De avondshow van Arjen Lubach begon was het even afwachten of zijn programma ook dagelijks ging werken in plaats van wekelijks.”

Dat is gelukt, volgens Doodeman: „Het is bijzonder dat twee van dit soort programma’s op de NPO zo constant zijn en zo’n hoog niveau hebben.”

Interviews

Andere toppers vond Doodeman NPO interviewprogramma’s zoals De geknipte gast met Özcan Akyol, Boerderij van Dorst met Raven van Dorst en Isola di Beau op RTL 4. „Je denkt: interviews van BN’ers met BN’ers, zijn mensen daar niet op uitgekeken? Maar dat blijkt niet het geval. Kennelijk willen we toch alles weten van BN’ers terwijl je zou denken dat we inmiddels toch wel alles van ze weten. Je ziet dat als de interviewer zelf ook eerlijk durft te zijn, dat de gasten heel veel ruimte geeft. Bij Beau en bij Raven van Dorst op de boerderij zie je ook dat de omgeving echt meewerkt om mensen los te maken.”

Isola di Beau© Foto RTL

De twee mannen zijn het erover eens dat het over het algemeen het jaar van de NPO was in vergelijking met de commerciëlen. Maar van één programma ging hun hart niet bepaald sneller kloppen. De invasie van België op NPO3 was volgens Alex Mazereeuw niet bepaald om over naar huis te schrijven. „Het is duidelijk een soort spin-off van Hunted, maar het was zo slecht en saai dat ik echt dacht: waarom is hier niet ingegrepen? Er lijkt best wat in geïnvesteerd qua budget. Maar Belgische influencers die BN’ers gaan opjagen, het was gewoon niet best. Een heel slecht RTL 5-programma leek het, op NPO 3. Ik werd er bijna boos van toen ik ernaar keek, en dat heb ik niet vaak.”

Talkshowoorlog

Volgens de twee mannen is de talkshowoorlog die afgelopen jaren woedde inmiddels „dood en begraven”. Doodeman: „Op1 op de NPO loopt gewoon, en is steady ondanks dat de redactionele keuzes vaak kritiek krijgen. VI heeft een groot vast publiek en is de topper van Talpa.”

Mazereeuw: „Bij die mannen zit verrassing, het kan daar alle kanten op. Dat is als kijker lekkerder dan voorspelbaarheid van iets als Op1. Er is natuurlijk veel controverse geweest rond de kaarsrel en politiek gezien hoef je er niet iets mee op te hebben, maar je weet wel wat je krijgt. Als talkshow is het prettig om naar te kijken, door de vorm. Het zit niet zo vast in een format.”

Doodeman: „Khalid en Sophie leek lang een twijfelgeval, maar waar M is gestopt omdat het dat bleef, zit er bij Khalid en Sophie wel echt verbetering in. Ik denk dat die twee wel het aankomende jaar gaan volmaken. Buiten dat Khalid, waar veel kritiek op was in het begin, meer in zijn rol is gegroeid lijkt het ook alsof de redactie beter begrijpt waar zijn sterke punten liggen. Eerder lieten ze hem ongemakkelijke dingen doen zoals een Heel Holland Bakt-quiz, dat zie je nu niet meer. En bij de serieuze onderwerpen is hij sterk.”

Minder rooskleurig

Doodeman ziet een minder rooskleurige toekomst voor Hlf8 in het verschiet. Alle talkshows lijken wel hun publiek te hebben gevonden, maar Hlf8 is dwalende. Hélène Hendriks en Sam Hagens gaan het nu doen, maar ik denk dat het heel lastig wordt in deze vorm. Het is niet onderscheidend genoeg. Ik denk niet dat ze op deze manier het einde van 2023 gaan halen.”

Voor Mazereeuw was de absolute topper van het jaar het RTL 4-datingprogramma B&b vol liefde. „Daar zat ik helemaal in, vooral omdat het zo goed in elkaar zat qua opbouw. Vorig jaar bij het eerste seizoen dacht ik nog: wat een gekke mix van Boer zoekt vrouw en Ik vertrek, maar het bleek ontzettend verslavende tv, waar veel mensen geen aflevering van wilden missen.”

Vooral de deelnemers stalen de show. „Die waren ontzettend goed uitgezocht. Een bonte verzameling van eigenzinnige types zonder dat het een rariteitenkabinet werd zoals je bij een datingprogramma als Lang leve de liefde op SBS6 ziet. En de setting in het buitenland in zo’n B&B is ook heerlijk. Dat sommige deelnemers daardoor opeens klusjesman werden van hun hosts, is geestig.”

Het Jaar van Fortuyn.© Foto AvroTros

Series

Op de nieuwe fictieserie Five Live van Linda de Mol was dit jaar veel kritiek. In de serie krijgt een personage dat verrassend veel weg heeft van tv-columnist Angela de Jong een studiolamp op haar hoofd. „In het begin dacht ik, waar kijk ik naar?, zegt Mazereeuw. „Maar het pakte me uiteindelijk toch.”

Doodeman werd erg gegrepen door de fictieseries Het jaar van Fortuyn, Oogappels en Rampvlucht. „Wederom NPO, maar op dit vlak zijn ze daar een goede weg ingeslagen. De kwaliteit was enorm hoog, daar hebben ze echt grote stappen gemaakt.”

Lees ook