Dit jaar 15 procent meer duurzame energie opgewekt

Inmiddels is 41 procent van alle energie die in Nederland wordt gebruikt duurzaam opgewekt.© ANP / Flip Franssen

DEN HAAG -

Nederland heeft dit jaar haast een zesde meer duurzame energie opgewekt dan in 2021. Daarmee is ongeveer 1,6 miljard kubieke meter gas uitgespaard, stelt Energieopwek. Die organisatie houdt de productie van groene energie bij.

ANP

Er was vooral meer zonne-energie, maar ook de hoeveelheid windenergie nam toe. De extra opwek is gelijk aan het totale energieverbruik van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel samen.

Nederland telde dit jaar een kwart meer zonnepanelen dan vorig jaar. Inmiddels hebben 2 miljoen huizen zonnepanelen tegen 1,5 miljoen vorig jaar. Een derde van de koopwoningen en een zesde van de sociale huurwoningen heeft inmiddels zonnepanelen op het dak. Daarbij kwam dat er meer zonuren waren, waardoor er 40 procent meer stroom werd opgewekt met die zonnepanelen.

Lees ook: Speciaal coördinator Voorhorst: ‘De stroomvoorziening gaat compleet anders werken’

Windenergie groeide met 17 procent. Er waren meer windmolens, maar ook iets meer wind dan in 2021. Inmiddels is 41 procent van alle energie die in Nederland wordt gebruikt duurzaam opgewekt. Dat was een jaar eerder nog een derde van alle stroom.

Energieopwek kijkt niet alleen naar stroom, maar ook naar alle energieverbruik waaronder warmte en transport. Elektriciteit is nu nog goed voor 20 procent van het energieverbruik in Nederland, maar dat zal enorm stijgen doordat industrie, vervoer, koken en verwarmen in toenemende mate elektrisch gebeuren.

Lees ook: Belgisch plan voor twee mega-windturbines net over de grens bij Roosteren: ‘Ze worden drie keer zo hoog als de kerktoren’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws