BMW iX1 xDrive30: Eén groot pluspunt
BMW iX1 xDrive30. — © BMW
BMW durft de voorspelling wel aan: de iX1 wordt in Nederland met voorsprong de bestverkopende X1-variant. Nogal wiedes, zeggen wij, want heb je de vanafprijs van de compacte elektrische SUV al gezien?
Ons opschrijfboekje wordt meestal zo haastig gevuld dat de slordige mix van kleine letters en hoofdletters nauwelijks te lezen is. Alleen door de krabbelaar zelf. Tijdens de persintroductie van de BMW iX1 hebben we één stuk informatie echter met de zorgvuldigheid van een kalligraaf op papier gezet: zijn vanafprijs. Want toen de pr-functionaris 44.500 euro noemde, geloofden we haar eerst niet. Terug in Nederland hebben we het bedrag zelfs nog bij de importeur gecheckt.
Maar het klopt. De iX1 xDrive30, zoals zijn volledige naam luidt, staat aan de basis van het X1-leveringsprogramma, als instapmodel. De xDrive18i, met driecilinder benzinemotor en 136 pk, kost ruim 4100 euro meer. Dat is opmerkelijk, want meestal zijn de elektrische versies van brandstofauto’s duurder. Kijk maar naar de Peugeot 2008 en e-2008, de Hyundai Kona en Kona Electric, en bij BMW zelf naar de 4-serie Gran Coupé en i4. Het verschil is tegenwoordig vaak wel klein.
Bovendien gaat de vergelijking een beetje mank. Want een 56.101 euro kostende 420i met 184 pk is andere koek dan een 340 pk sterke i4 eDrive40 van 60.630 euro. Maar goed, met de iX1 doet BMW aan stekkerrijders in ieder geval een uitstekende aanbieding. Zeker als je bedenkt dat de concurrentie van Audi en Mercedes een stuk hoger op de prijsladder staat. Voor een Q4 E-tron ben je 51.865 kwijt en een EQA mag pas mee als je zakken ten minste 56.892 euro diep zijn.
We praten dan over de minst krachtige uitvoeringen van de Audi en de Mercedes met respectievelijk 170 en 190 pk en zonder vierwielaandrijving. De BMW overtroeft ze allebei. Standaard heeft de iX1 twee elektromotoren (één voor en één achter), die samen 313 pk en 494 Nm op de banden loslaten. Zijn topsnelheid is begrensd op 180 km/h, zoals bij veel EV’s. Doe je binnen de bebouwde kom een stoplichtsprint, dan ben je al na 5,7 seconden je rijbewijs kwijt.
© BMW
Actieradius
Relevanter voor de gemiddelde elektromobilist is de actieradius. BMW geeft voor de iX1 een WLTP-bereik van 438 kilometer op. Dat is niet class-leading, zoals fabrikanten dat graag omschrijven, maar gewoon prima in orde. BMW zegt een andere prioriteit te hebben dan de meeste merken. De i4 en iX hebben misschien niet de hoogste WLTP-range, aldus een woordvoerder, maar wel een praktijkbereik dat heel dicht tegen de officiële opgave aanschurkt.
Die ervaring hebben wij overigens niet met de twee modellen, maar misschien verrast de iX1 ons als we hem in Nederland kunnen testen. Want helaas, van BMW mochten we nog niet uitgebreid kennismaken met de benjamin van de elektrische i-reeks. We kregen de sleutel van een pre-productie-exemplaar en werden een uurtje de weg op gestuurd, in colonne achter een pace car aan.
Onze eerste indruk van de iX1 is uitgesproken positief. Hij combineert de sterke punten van de X1 met brandstofmotor – en dat zijn er veel – met een fluisterstille en vlotte aandrijflijn. Wil je de stilte doorbreken, dan heeft BMW de IconicSounds Electric voor je. Dat ‘motorgeluid’ is gecomponeerd door Hans Zimmer, de man achter de filmmuziek van The Dark Knight, Pirates of the Caribbean en The Lion King, en blijft ongeveer een kwartier leuk. Daarna werkt het op je zenuwen.
© BMW
Rijmodi
Uitschakelen dus en ontspannen in de Relax Mode. BMW heeft de traditionele rijmodi – Efficient, Personal en Sport – uitgebreid met paar extra standen, waaronder Expressive (het interieur wordt dan verlicht met felle kleuren en uitbundige graphics) en Relax. Kies je voor die laatste, dan springt onder meer de stoelmassage aan. Je moet ervan houden. Wij vinden het altijd aanvoelen als een irritant rotjong dat van achteren tegen je vliegtuigstoel blijft schoppen.
Nee, druk dan op de Sport-knop voor het betere Freude am Fahren. De iX1 is zwaarder dan de X1, maar weet zijn pondjes slim te verbergen. Hij stuurt strak in en houdt mooi zijn lijn. Ook heb je in oneffen bochten nauwelijks last van het heen-en-weer gejojo van de koets, waar veel elektrische SUV’s door hun harde demping wél last van hebben. Je merkt zeker dat het iX1-onderstel een flinke massa in toom probeert te houden, maar onprettig wordt het niet.
De zware batterij ligt onder het inzittendencompartiment en heeft een bruikbare capaciteit van 64,7 kWh. Wisselstroomladen gaat, zoals gebruikelijk, met 11 kW. Optioneel is 22 kW. Snelladen had sneller gekund, want met 130 kW zet de iX1 niet bepaald een nieuwe standaard. De Kia EV6 geeft je met 240 kW nauwelijks genoeg tijd om een kopje automatenkoffie achterover te slaan en ook de Hyundai Ioniq 5 en Tesla Model S zitten dik boven de 200 kW.
Is het relevant? Niet per se. In de praktijk zul je als elektrische rijder zo veel mogelijk thuis en op het werk ‘tanken’, want snelladers zijn hartstikke duur.
Eindoordeel
Als alle elektrische auto’s zoveel betaalbaarder zijn dan hun brandstofequivalenten, komt het wel goed met de klimaatdoelen. In de markt voor zo’n fijne BMW X1? Neem dan de i-variant.
Plus: Geraffineerde aandrijflijn, gekoppeld aan enthousiasmerende rijeigenschappen, aantrekkelijke vanafprijs.
Min: Concurrentie snellaadt sneller, (gelukkig uitschakelbare) Hans Zimmer-soundtrack werkt op onze zenuwen.
Specificaties BMW iX1 xDrive30
Alle gegevens zijn fabrieksgegevens
Gerelateerde berichten
Ander Nieuws
Ontmoetingsplek nieuwe stijl in plaats van verouderd concept gemeenschapshuis: zo hoopt Leudal weer aansluiting te vinden bij behoeften burgers
Een culturele community smeden in voormalig ROZ-gebouw: nominatie Popprijs zet Bankastudio’s Maastricht op de kaart
Snel verscherpt toezicht op Maasplassen: meer boa’s moeten geëxplodeerde recreatievaart veiliger laten verlopen