OM: racistische uitingen Erasmusbrug strafbaar, onderzoek gestart

De Erasmusbrug© ANP / Rias Immink

Rotterdam -

Het Openbaar Ministerie meldt dinsdag dat de teksten die tijdens de jaarwisseling zijn geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam strafbaar zijn. Het ging onder meer om ‘White Lives Matter’ en ‘Vrolijk Blank 2023’. De politie is onder leiding van het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart.

„De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wilt. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen”, zo wordt uitgelegd.

Het gaat volgens het OM ook om de context waarin de uitlatingen zijn gedaan. Op de brug was ook de Engelstalige zin ‘We must secure the existence of our people and a future for white children’ (We moeten het bestaan van ons volk en de toekomst van witte kinderen verzekeren) te zien. Dit is ook wel bekend onder de afkorting ‘14 words’, een tekst van een Amerikaanse neonazi.

Leden van de Telegramgroep White Lives Matter uit Nederland en Duitsland hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor het projecteren van de teksten. Wie er achter deze Telegramgroep zitten, is onbekend. In de appgroep schreven ze: „Activisten van WLM Nederland en WLM Duitsland werkten samen om een pro-Blank bericht openbaar te maken. Dit eiste veel planning, testen en wiskunde om het te laten werken. Ook hadden we te maken met een grote geldsom voor de laser.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws