Oppermachtige Jutta Leerdam gaat niet met de rem erop rijden

Jutta Leerdam maakt haar favorietenrol waar in Hamar.© anp

hamar -

Jutta Leerdam heeft op de eerste dag van het EK Sprint in Hamar een grote stap gezet richting de titel. De 24-jarige schaatsster wint dit seizoen vrijwel alles wat er te winnen valt en trok die lijn in het Vikingskipet door. Ook de mannen voert een Nederlander het klassement aan na de eerste dag: Hein Otterspeer.

Redactie

Jutta Leerdam gaat op het EK sprint in het Noorse Hamar ruim aan de leiding, maar dat is voor haar geen reden om te verslappen. De 24-jarige schaatsster van Jumbo-Visma won de 1000 meter in 1.14,38 met grote voorsprong op Femke Kok, maar wil zich ook op de tweede dag weer testen. „Ik ben blij met de 1000 meter”, reageerde ze. „Van de 500 meter baal ik een beetje. De opening was goed en dan moet het rondje ook sneller. Misschien houdt me dat ook superscherp voor de 1000 meter. 1.14,38 in Hamar is hartstikke goed.”

Leerdam mag zaterdag op de tweede 500 meter 0,59 seconde verspelen op Kok, die haar versloeg op de eerste afstand.

Jutta Leerdam.© ANP / ANP

Groot gat

„In verhouding met de rest heb ik een groot gat, maar ik ga niet met de rem erop rijden”, zegt ze. „Als ik nog een 1000 meter schaats, wil ik ook niet onderdoen voor mezelf. Ik wil ook voor mezelf goed rijden. Het is weer een leermoment. Misschien kan ik uit een bepaalde ontspanning weer andere dingen doen dan als het mes op de keel staat. Dat is ook een mooie training.”

Leerdam wist na de 500 meter al dat het niet ging lukken om de titel te pakken door vier afstanden te winnen. „Ik wil altijd winnen. Het blijft een Europese titel die ik kan winnen en daar ga ik voor. En die titel is dan niet minder mooi als ik met een grote voorsprong win.”

Dat de concurrentie achterblijft door de sterke 1000 meter van Leerdam, daar kan ze ook niets aan doen, zegt de titelverdedigster. „Ik probeer me heel erg op mijn eigen race te focussen. Wat de rest doet, zie ik aan het einde van het toernooi wel.”

Otterspeer

Ook bij de mannen is er een Nederlandse koploper na de eerste sprintdag in Hamar. Hein Otterspeer overleefde een lastig moment op de eerste 500 meter en sloeg daarna toe op de 1000 meter. De 34-jarige schaatser van Reggeborgh weet heel goed dat hij pas halverwege het sprinttoernooi is. „De eerste klap is een daalder waard, maar het is nog zeker niet gedaan en dat besef ik ook.”

In zijn 500 meter tegen Piotr Michalski kon Otterspeer de tweede bocht de binnenbaan niet houden en kwam heel dicht bij de Pool. „Ik ging iets te vroeg de laatste binnenbocht in en brak bijna weg. Ik balanceerde op het randje, maar gelukkig ging het goed. Ik vroeg na afloop meteen aan mijn tegenstander of het oké was en hij zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken.”

Hein Otterspeer.© ANP

Otterspeer zei dat hij als grote schaatser wat moeite had met het ijs in Hamar. „Het ijs hier is niet vergevingsgezind”, zei hij. „De toplaag is wat harder, dan is het onstabiel voor wat zwaardere personen. Uiteindelijk heeft iedereen ermee te dealen, maar de vorm is goed, daar kan ik op teren.”

Merijn Scheperkamp moet zaterdag op de tweede 500 meter 0,14 seconde op hem goedmaken. „Ook al had ik met een seconde voorgestaan, dat maakt niets uit, je moet weer voluit”, vindt Otterspeer.

Extra spanning daarvoor heeft hij niet meer. „De druk is hetzelfde als toen ik aan het toernooi begon. Ik wist ook dat ik vorige week favoriet was en toen waren er veel meer kapers op de kust. Dat is ook ervaring. Ik sta bovenaan. Ik weet wat ik kan en dat geeft rust. We hebben 50 procent gehad.”

In Hamar begint zaterdag ook het toernooi voor de allrounders. Namens Nederland komen Patrick Roest, Beau Snellink, Marcel Bosker, Antoinette Rijpma-De Jong, Marijke Groenewoud en Robin Groot in actie.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws