Duitse politie verijdelt aanslag, Iraniër (32) opgepakt

De man, die de Iraanse nationaliteit heeft, werd opgepakt in Castrop-Rauxel in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen.© ANP / DPA PICTURE-ALLIANCE

Duitse antiterrorismerechercheurs hebben een 32-jarige man opgepakt die een aanslag zou hebben beraamd.

Redactie

De man met de Iraanse nationaliteit werd opgepakt in Castrop-Rauxel in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het gaat om een aanhanger van een soennitische islamitische terreurgroep die volgens Duitse veiligheidsbronnen niet in opdracht van de Iraanse autoriteiten handelt.

Gifstoffen

De 32-jarige Iraniër wordt verdacht van het verkrijgen van de gifstoffen cyanide en ricine, meldden de openbaar aanklager van Düsseldorf, de politie van Recklinghausen en de politie van Münster in de nacht van zaterdag op zondag in een verklaring. Ricine is een zeer giftig biologisch wapen. De autoriteiten meldden zondagmiddag dat in de woning van de Iraniër geen sporen van de gifstoffen zijn gevonden.

Zijn broer, die toevallig ook in het appartement in Castrop-Rauxel was toen de politie de verdachte arresteerde, was bekend bij de politie maar niet in verband met islamistisch terrorisme. Het is nog onduidelijk of hij op de hoogte was van de veronderstelde aanslagplannen. De broers zouden beiden sinds 2015 in Duitsland zijn.

De autoriteiten doorzochten zaterdagavond de woning van de verdachte in Castrop-Rauxel, zo’n 15 kilometer ten noordwesten van Dortmund. Een groot gebied rond de woning werd afgezet. Hulpverleners droegen beschermende pakken.

Buitenlandse inlichtingendienst

De Duitse krant Bild meldde dat de federale recherche de verdachte op het spoor zou zijn gekomen na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst. Volgens de krant zou „een bevriende geheime dienst” de Duitse veiligheidsautoriteiten hebben gewaarschuwd voor een mogelijke chemische bomaanslag. Hoe ver de plannen gevorderd waren, is niet bekend. Ook is niet duidelijk wie of wat het doelwit van de aanslag moest zijn.

In Iran is de sjiitische islam de staatsgodsdienst. Tot de religieuze minderheden behoren soennitische moslims en christenen.

© ANP / DPA PICTURE-ALLIANCE

© ANP / DPA PICTURE-ALLIANCE

‘Een bevriende geheime dienst’

De Duitse krant Bild meldt dat de federale recherche de verdachte op het spoor zou zijn gekomen na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst. Volgens de krant zou „een bevriende geheime dienst” de Duitse veiligheidsautoriteiten hebben gewaarschuwd voor een mogelijke chemische bomaanslag. Hoe ver de plannen gevorderd waren, is niet bekend. Ook is niet duidelijk wie of wat het doelwit van de aanslag moest zijn.

© ANP / DPA PICTURE-ALLIANCE

© ANP / DPA PICTURE-ALLIANCE

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws