Minder keus op menukaart door personeelsgebrek

Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op de eerste dag van de Horecava, de jaarlijkse vakbeurs voor professionals in de horeca.© ANP

AMSTERDAM -

Horecabezoekers moeten ook dit jaar rekening houden met de flinke personeelstekorten in de sector. Zij zullen vaker dichte restaurants en minder keuze op de menukaart tegenkomen, zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

ANP

Ook bieden cafés en restaurants volgens de branchevereniging steeds vaker kant-en-klaarmaaltijden aan vanwege het personeelsgebrek. Willemsen ziet de al eerder voorbereide gerechten als een goede oplossing, die niet ten koste hoeft te gaan van de tevredenheid van klanten. „De kwaliteit van kant-en-klaarmaaltijden is de afgelopen jaren toegenomen. Je ziet dat ondernemers nu investeren in betere ovens om de maaltijden te verwarmen en meer aandacht in de voorbereiding steken om met het personeelstekort om te gaan”, zei Willemsen op vakbeurs Horecava.

Binden en boeien

Vooral de behoefte aan koks is groot volgens de branchevereniging. „Van de ongeveer 60.000 structurele vacatures zijn er 40.000 in de keuken”, aldus Willemsen. Op een schaal van 1 tot 10 scoort de krapte onder koks een 8. Onder bedieningspersoneel ligt die krapte op het horecagemiddelde van 4, maar ook dat betekent al „zeer krap”.

„De jonge generatie wil graag meedenken in wat in het bedrijf beter kan.”

Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland

KHN verwacht dat het personeelstekort dit jaar iets minder wordt, maar nog altijd groot blijft. Het „binden, boeien en opleiden” van werknemers is de grootste van alle uitdagingen voor ondernemers in de horeca. Personeel wil perspectief hebben, bijvoorbeeld op het gebied van doorgroeien, leren en het verkrijgen van aandelen in de onderneming. „En de jonge generatie wil graag meedenken in wat in het bedrijf beter kan”, meent Willemsen.

Ook aan het aantrekkelijker maken van horeca-opleidingen moet de sector aandacht blijven besteden, vindt de voorzitter. Het aantal opgeleide krachten neemt in de horeca al jaren af. „Maar dat komt ook door de lage belangstelling voor het mbo, wat een landelijk probleem is. Dat kost jaren om te verbeteren.” En dat terwijl geschoold personeel volgens Willemsen cruciaal is voor het leveren van de gewenste kwaliteit in de horeca.

Gemist

De prijzen van eten en drinken op terrassen en in restaurants moeten verder stijgen, zegt Willemsen. Ondernemers durven hun hogere inkoopkosten voor producten en energie nog nauwelijks door te berekenen aan klanten. „Ik denk dat gasten zullen blijven komen, want supermarkten hebben hun prijzen veel meer verhoogd en die is de consument ook niet gaan mijden. We hebben het afgelopen jaar gezien dat we tijdens corona zijn gemist. Dat is het beeld dat afgelopen jaar heeft overheerst, ondanks de gestegen kosten en lagere marges.”

Lees ook: ‘Wen er maar aan dat restaurant of café vaker dicht gaat’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws