Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Column: Zijn er nog wel genoeg onderdanen voor al die veren?

© De Limburger

Heerlen -

Ik was al vroeg uit de veren. In het ochtendschemer zocht ik het, letterlijk, wat hogerop. Vanuit het zolderraam keek ik over Parkstad uit.

Raymond Clement

De oogst van het weekeinde was rijk. Uit veel wijken en wijkjes, kernen, dorpen en stadscentra staken de veren omhoog. Veel carnavalsvierders hebben na twee jaar de nodige veren gelaten. Maar nu konden ze weer uitgeroepen worden. Uit volle borst en in vol ornaat. Ketting, scepter, steek en veer. Fier wapperden de veren van de vele tijdelijke machthebbers. Een voorzichtig zonnetje scheen vriendelijk toe en beloofde alvast een mooie optocht.

Met de vele fracties in de Tweede Kamer is het bestuurlijk druk in Nederland, maar deze hoeveelheid veren is het niet minder druk in Narrisch Parkstad. Zijn er nog wel genoeg onderdanen? Gaan ze elkaar niet in de veren zitten? Een zwaan heeft zijn veren evengoed nodig als een mus. Het is overbodig dat prinsen elkaar een veer op de hoed steken. Terwijl het in Oostenrijk de Alpenweiden nog groen zijn, sneeuwt het carnavalsnieuws onze regio onder. Vind onder dat verendek maar net die nieuwswaardige pauw die nog even cabaretesk geplukt moet worden.

Na 10 jaar wachtgeld krijgt Benedictus ook zijn hemelse veren. Opvallend is wel dat de hemel zijn komst maximaal heeft uitgesteld. Begrijpelijk. De man was zo conservatief dat hij terug verlangde naar vóór Christus. Pax met veren.

Een veer voor de gemeente Heerlen. Er komt formatieruimte voor een extra stadsarcheoloog. Niet meteen de meest geëigende aanpak tegen ondermijning, maar wie weet wat je tegenkomt. Even buiten de regio verdienen er een paar een veer uit de staart getrokken te krijgen. Het rommelt al tijdje bij de lokale omroep in de Westelijke Mijnstreek BieOs. Waar is dat gedoe? Bie-Os? Nee, Bie-Hun. Een voortslepende soap van ruziënde bestuursleden en vrijwilligers mondde zaterdag uit in een ware bezetting van het Urmondse omroepgebouw.

Lees ook:Vrijwilligers bezetten uit onvrede gebouw van streekomroep BieOs, politie is opgetrommeld

Ik zocht direct naar foto’s of er ook bezetters waren die getooid in bizonvel en in oorlogskleuren geschilderde tronies zich probeerden toegang te verschaffen. Zag ik petjes met de tekst Make BieOs Great again? Zeker, de lokale omroep maakt nieuws. Maar niet zelf. En zeker niet op deze manier. Ik ken de oorzaken niet. Vel geen oordeel over goed of fout. Stel alleen vast dat deze manier van rollend over straat gaan goed fout is. Op deze manier houdt men geen veer in het nest. Veel mensen waarderen de uitzendingen. Het zijn de mensen die het moeten doen, maar ja, zulke vogels, zulke veren.

Lees ook