Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Bewoner Heelderpeel houdt poot stijf en mag blijven wonen op vakantiepark

© foto: René Corten

Heel -

Een standvastige bewoner van vakantiepark Heelderpeel heeft voor de rechtbank bewijs kunnen leveren dat hij al ruim twintig jaar op het park woont. De gemeente Maasgouw staat daarmee met lege handen.

Rob Stikkelbroeck

De gemeente had de parkbewoner in 2018 te kennen gegeven dat hij zijn biezen kon pakken. Met een dwangsom van 32.000 euro als stok achter de deur. Maasgouw voert sinds 2012 een strenger huisvestingsbeleid als het om vakantieparken gaat. Permanente bewoning wordt niet meer oogluikend toegestaan, de huisjes en stacaravans mogen alleen nog gebruikt worden door toeristen. Met name op park Heelderpeel, dat in 2019 failliet ging en niet veel later werd overgenomen door de Oostappen Groep van Peter Gillis, wilde dat beleid niet zo vlotten.

Lees ook: Maasgouw trekt teugels op vakantieparken langzaam maar zeker aan

Legalisatie

Voor de mensen die soms al tientallen jaren en vaak noodgedwongen een huisje bewonen, stelde de gemeente de datum van 31 oktober 2003 als grens. Wie kon aantonen voor de datum permanent op het park te wonen, kon een omgevingsvergunning aanvragen en zo het verblijf legaliseren. Wie dat niet kon, moest vertrekken. Een paar standvastige bewoners hield echter de poot stijf waarna de gemeente door middel van dwangsommen alsnog het vertrek wilde afdwingen.

In tien gevallen werd de gang naar de rechter gemaakt, met wisselend succes voor de gemeente. De bewoner die de dwangsom van 32.000 euro kreeg opgelegd, verloor een zaak hierover in 2021 bij de Raad van State. De man had echter nog een troef in handen. De gemeente had de aangevraagde omgevingsvergunning geweigerd omdat de bewoner volgens de inschrijving in de basisadministratie pas sinds 2010 op Heelderpeel zou wonen. Tijdens de zitting kwam de bewoner echter met tegenbewijs op de proppen; al in 2002 werd het vakantiehuisje door hem permanent bewoond.

De rechter kon niet anders dan de beslissing om de omgevingsvergunning te weigeren te vernietigen. De gemeente zal daarover dus een nieuw besluit moeten nemen. Met de rechterlijke uitspraak is ook de grond weggevallen voor het opleggen van een dwangsom. Formeel moet ook daarover opnieuw worden besloten.

Lees ook