Stijgende kosten van levensonderhoud grootste wereldwijde risico

© EPA

Davos -

De crisis van de kosten van levensonderhoud zal de komende twee jaar het grootste wereldwijde risico vormen. Dat meldt het World Economic Forum (WEF) op basis van een onderzoek voorafgaand aan de jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse skioord Davos volgende week.

ANP/BLOOMBERG

Het onderzoek hield rekening met de standpunten van meer dan 1.200 wereldwijde risico-experts, beleidsmakers en toplieden uit het bedrijfsleven. Het rapport noemt de crisis van de kosten van levensonderhoud als het „grootste risico op korte termijn”, gevolgd door natuurrampen, extreme weersomstandigheden en „geo-economische confrontatie”.

„Het risicolandschap op korte termijn wordt gedomineerd door energie, voedsel, schulden en rampen”, zei Saadia Zahidi, algemeen directeur van het WEF. „Degenen die al het meest kwetsbaar zijn, lijden het meest, en het aantal kwetsbaren breidt zich snel uit in rijke en arme landen.”

Oorlog

De kosten van levensonderhoud zijn wereldwijd snel gestegen nadat de prijzen voor energie en voedsel vorig jaar omhoog waren geschoten. Dat kwam vooral door de invasie van de grote olie- en gasproducent Rusland in landbouwland Oekraïne. Leveringsproblemen als gevolg van de coronapandemie hebben ook bijgedragen aan de sterk gestegen consumentenprijzen.

Het WEF waarschuwde daarbij dat de crises op korte termijn de inspanningen dreigen te ondermijnen om de risico’s op langere termijn aan te pakken, zoals de klimaatverandering en het behoud van biodiversiteit.

Top

De top in de Zwitserse Alpen begint volgende week maandag en duurt tot en met vrijdag. Tientallen regeringsleiders en staatshoofden zullen deelnemen aan de top. Ook veel zakenmensen, topbestuurders uit het internationale bedrijfsleven, bankiers, academici en ministers doen mee. In totaal worden meer dan 2.700 deelnemers verwacht.

Lees ook: Alarmerende stijging leerlingen in armoede: ‘Limburgse gezinnen vragen nu om een bed of matras voor hun kind’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws