Rockgitarist Jeff Beck (78) overleden

Gitarist Jeff Beck© ANP / EPA

Wallington (ANP) -

De Britse gitarist Jeff Beck is op 78-jarige leeftijd overleden. Zijn familie laat weten dat de muzikant plotseling een hersenvliesontsteking had opgelopen en dinsdag „vredig” is heengegaan.

Redactie

Beck werd in de jaren zestig bekend door de band The Yardbirds, de groep die ook de start was van de muzikale carrière van Eric Clapton en Jimmy Page. Daarna vormde hij The Jeff Beck Group en Beck, Bogert & Appice om vervolgens solo onder zijn eigen naam door te gaan.

In totaal bracht Beck, solo en met bands, achttien studioalbums uit. Zijn laatste bracht de gitarist samen uit met acteur Johnny Depp. De twee toerden vorig jaar ook.

Hoewel Beck minder commercieel succes had dan andere gitaarhelden van zijn generatie, wordt hij gezien als een van de beste gitaristen. Het toonaangevende muziekblad Rolling Stone plaatste Beck op de vijfde plek in zijn top 100 van beste gitaristen. De gitarist won zes Grammy Awards en werd twee keer opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Verschillende beroemdheden hebben op het overlijden van de gitarist gereageerd. „Met de dood van Jeff Beck hebben we een prachtige man en een van de grootste gitaristen ter wereld verloren. We zullen hem allemaal zo missen”, schrijft Rolling Stones-frontman Mick Jagger op Twitter.

Volgens zanger Rod Stewart was Beck „van een andere planeet”. Stewart reflecteerde ook op hun optredens samen. „Hij was een van de weinige gitaristen die tijdens het live spelen echt naar me luisterde als ik zong en daarop reageerde”.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws