Greenpeace: met privéjet naar World Economic Forum is schaamteloos

Volgende week wordt weer het World Economic Forum in Davos gehouden.© EPA

Maastricht/Davos -

Meer dan duizend privévliegtuigen vlogen afgelopen jaar binnen één week van en naar de vliegvelden rond Davos in Zwitserland. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse World Economic Forum.

onze verslaggever

Als gevolg daarvan was de CO2-uitstoot die week vier keer hoger dan in een gemiddelde week. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeks- en adviesbureau CE Delft in opdracht van Greenpeace International.

Luchtvaartexpert Maarten de Zeeuw van Greenpeace: „De rijkste en machtigste mensen vliegen naar Davos om daar achter gesloten deuren over klimaat en ongelijkheid te praten. Maar ze reizen met het vervuilendste en meest exclusieve vervoersmiddel: een privéjet. Dat is gewoon schaamteloos. Zeker nu er in januari door heel Europa hitterecords sneuvelen en klimaatrampen wereldwijd steeds meer mensen raken.”

Crisis

De analyse die Greenpeace International nu naar buiten brengt, komt een paar dagen voordat de leiders uit de politiek en het bedrijfsleven opnieuw naar Davos afreizen voor het World Economic Forum 2023. De bijeenkomst, die duurt van 16 tot en met 20 januari, heeft als doel om de klimaatcrisis en andere ‘lopende crises’ aan te pakken en roept op tot ‘stevige gezamenlijke actie’.

Lees ook: Stijgende kosten van levensonderhoud grootste wereldwijde risico

Het onderzoek van CE Delft toont volgens Greenpeace aan dat het aantal privévluchten van en naar de vliegvelden rond Davos twee keer zo hoog was tijdens het World Economic Forum 2022 dan tijdens een gemiddelde week. Deze vluchten stoten net zo veel CO2 uit als 350.000 auto’s in één week.

„Deze jaarlijkse privéjet bonanza is een onsmakelijk lesje hypocrisie.”

Maarten de Zeeuw , luchtvaartexpert Greenpeace

Hypocrisie

Van al deze vluchten was 53 procent een vlucht van minder dan 750 kilometer die volgens Greenpeace makkelijk met de trein of auto had gekund. 38 procent was zelfs korter dan 500 kilometer. De meeste vluchten van of naar Davos vliegvelden kwamen vanuit Duitsland, Frankrijk en Italië. Vanuit Nederland gingen in de onderzochte periode acht vluchten heen en zes vluchten terug.

„Tachtig procent van de wereldbevolking heeft nog nooit gevlogen, maar de klimaatschade die de luchtvaart veroorzaakt raakt hen wel”, zegt De Zeeuw. „En dan claimt het WEF de 1,5 graad doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs te omarmen. Daarmee is deze jaarlijkse privéjet bonanza een onsmakelijk lesje hypocrisie.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws