Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Artiesten bouwen in Limburg vastelaovendfeestje aan huis, voor hen die het verdienen

Natascha Rouette (links) en Inge Keltjens zijn de ceremoniemeesters van de Graote Vastelaovend Tour.© Ben van Oosterbosch

Sittard -

De Graote Vastelaovend Tour gaat tussen Eijsden en de Mookerhei mensen die het ‘verdienen’, thuis of op het werk verrassen met een vastelaovendfeestje. „Zoals ambulancepersoneel of zorgverleners, maar ook ernstig zieken.”

Sjak Planthof

„We willen met de Graote Vastelaovend Tour het vastelaovendgevoel brengen bij mensen en organisaties die het feest niet kunnen vieren, maar die het zeer verdienen. Dat kan bij zorgverleners of ambulancepersoneel zijn, maar ook mensen die ernstig ziek zijn, zij die het voor de laatste keer kunnen vieren, of mensen die iets geweldigs hebben gedaan het afgelopen jaar”, vertelt initiatiefneemster Natascha Rouette van de The INN company, gespecialiseerd in ‘bouwen van communities’. „We zijn een commerciële organisatie, met een zwaar maatschappelijke inslag.”

Artiesten

Tal van artiesten uit de provincie verlenen hun medewerking aan het bezoek thuis en op het werk. Rouette: „Ze reageren heel enthousiast.” De enige restrictie is dat de feestjes op locatie enkel vlak voor en na de drie dolle dagen mogelijk zijn. „Hun agenda’s zitten, uiteraard, die drie dagen bomvol.”

De tour is het vervolg op de Graote Vasteloavend Show, die Rouette en haar team in 2021 spontaan hebben opgezet als alternatief toen carnaval vieren door corona niet kon doorgaan. „Artiesten traden op in onze studio. Via een livestream en Zoom konden mensen het thuis meebeleven. Ruim 800 huishoudens logden in. We zagen fraai geschminkte gezichten en versierde huiskamers. Het echte gevoel van vastelaovend haal je niet, maar het was wel second best.”

Toverland

De organisatie werkte in 2022 door onzekerheid over coronamaatregelen aan twee scenario’s. Rouette: „We hebben tenslotte de show verdeeld over een live feest in Toverland, met artiesten en publiek, en digitaal, in de huiskamers. In Sevenum was duizend man publiek aanwezig, met zo’n 15 artiesten. Thuis werd tot in Den Haag en zelfs Dubai meegekeken. In het ziekenhuis in Maastricht werd het vanaf het bed gevolgd.”

Lees ook: Duizend man blijken in voor een carnavalsfeest in Toverland

Nu weer alles mag, is de show geschrapt. „We zochten naar een nuttige toevoeging die het verschil maakt. Dat is de tour geworden.” Natascha Rouette en Inge Keltjens waren het presentatieduo in Toverland, en zijn nu de ceremoniemeesters bij de verrassingsfeestjes op locatie.

Nena Spronkmans van Nr. 1 Artiesten, het artiestenbureau waarbij het gros van de Limburgse artiesten is aangesloten, omarmt het initiatief. „Hoe mooi is het om naar mensen, instellingen of verenigingen toe te gaan die om wat voor reden dan ook zelf niet meer vastelaovend kunnen vieren. Hiervoor kan altijd een beroep op de artiesten worden gedaan.”

Gegadigden voor een tourbezoek aanmelden, maar ook sponsoren en doneren, kan via connect@inncompany.com.

Meer informatie: degraotevastelaovendshow.nl.

Lees ook